Prevarili građane kupovinom na internetu i skinuli im sav novac sa računa

Preporučujemo

Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju identifikovanja lica koja su u prethodnih nekoliko dana na štetu dva lica sa područja grada Doboja i opštine Brod izvršila krivična djela prevara.

Kako su naveli iz Policijske uprave Doboj, nepoznato lice ili više njih je vršilo prevaru na način da je putem internet stranice za kupovinu i potražnju novih i polovnih stvari  kontaktiralo oštećena lica, te nakon što se međusobno dogovore oko kupovine, putem mobilne aplikacije WhatsApp im je dostavilo link sa lažnim logom „BH pošta“.

Osumnjičena lica su potom zatražila da oštećeni popune navodnu aplikaciju, a nakon što su oštećeni unijeli svoje podatke kao i podatke sa tekućeg računa, sa njihovih računa je skinut sav novac.

„Savjetujujemo građanima da je prevare moguće prepoznati po tome što se ‘kupci’ javljaju izvan platformi stranica za kupoprodaju, putem mobilnih aplikacija Viber i WhatsApp, a tekstovi pisanih poruka su uglavnom loše prevedeni i nikada se ne javljaju na pozive pod izgovorom da su zauzeti poslom, niti pregovaraju o cijeni ili kupovini artikla“, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

Policijska uprava Doboj apeluje na sve građane da prilikom kupovine preko interneta ne nasjedaju na ovakve vidove prevara te da u slučaju da  putem internet stranica za kupoprodaju stupe u kontakt sa ovakvim licima, da ne šalju svoje lične i bankovne  podatke i da o tome odmah obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Više informacija građani mogu dobiti i na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, posredstvom koje građani mogu da prijave ovakve ili slične prevare.

Najnovije

Ko to prijeti “nasiljem” Christianu Schmidtu? Oglasili se iz PIC-a o “ugroženosti”

U svjetlu nedavnih prijetnji, uključujući i prijetnje nasiljem, usmjerenih protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, oglasili su se ambasadori zemalja-članica...