Prevent i Volkswagen se nisu nagodili na sudu: Odluka u roku od tri sedmice

Preporučujemo

U dugogodišnjem sporu između Volkswagena i dobavljača iz Prevent grupe, Okružni sud u Dortmundu još nije donio odluku.

VW je prekinuo sve dobavljačke ugovore za Preventovu podružnicu TWB za kraj marta 2019. Da li će se to dogoditi ili će zahtjev dobavljača za zabranu biti uspješan, još je nejasno, čak i nakon višesatnih pregovora, prenose mediji.

- -

Predsjednik suda najavio je da će objaviti odluku u roku od tri sedmice.  Prije toga, dugo je i uporno pokušavao uvjeriti obje strane da postignu mirno rješenje spora. Međutim, to nije uspjelo.

Volkswagen optužuje Preventovu podružnicu TWB da je podigla cijene za isporučene naslone stražnjih sjedala iz nerazumljivih razloga. Osim toga, otkazivanje ugovora za mart 2019. opravdano je, prema ovoj kompaniji, ponašanjem dviju drugih tvrtki Preventa u ljeto 2016. godine

“Za nas, ovo nije ugovorni partner s kojim još uvijek možemo surađivati”, rekao je advokat Volkswagena na sudu.

“Poslovanje pouzdanog partnera izgledalo bi drugačije”, piše Indikator.ba.

- -

Međutim, prema sucu, vrlo je upitno da li Preventova podružnica TWB treba kategorizirati ponašanje dviju drugih podružnica grupe. Također nije jasno jesu li povišene cijene zapravo dale razlog za raskid svih ugovora o nabavi.

Međutim, obje strane nisu pristale na prijedlog da se prestane s efektivnosti ugovora 31. decembra 2020. godine. Također je upitno da li se povećane cijene mogu ponovno spustiti na prethodnu vrijednost, podignute zbog poskupljenja goriva. Međutim, moguće je da će se novi izvanparnični pregovori održati prije izricanja presude.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...