“PREVIŠE SE ODUGOVLAČI:” Naučnik Ivan Đikić o mjerama protiv korona-virusa

preporučujemo

Neke države potpuno ukidaju epidemiološke mjere, druge ih pooštravaju. Hrvatska je negdje u sredini.

Hrvatski naučnik Ivan Đikić gostovao je u Dnevniku N1 televizije.

Komentirao je rast broja oboljelih od koronavirusa.

“Ne događa se ništa novo, sve je slično onome što smo imali i prošlu jesen. Sada imamo normalno ponašanje virusa, širi se još brže, ali mi ga sprječavamo time da imamo veliki broj vakcinisanih širom svijeta.

To je jedna kontinuirana borba, naučili smo puno više, danas sa sigurnošću možemo reći da imamo dobre mjere, vakcine, dobro ponašanje i da možemo s virusom izići na kraj. Samo treba imati odgovornost, oprez, transparentnost i pravilno komuniciranje s građanima. U mnogim zemljama se to pokazalo uspješnim”, rekao je Đikić.

“Mislim da se previše dodvoravamo, nismo sigurni što želimo, pa odugovlačimo, čekamo”
Neke države potpuno ukidaju epidemiološke mjere, druge ih pooštravaju. Hrvatska je negdje u sredini.

“Svaka zemlja ima svoj stav, svoje podatke i svoje znanstvenike i stručne ljude koji savjetuju vladu. Danska je napravila odličan posao obrazovanjem građana i vakcinisanjem preko 80 posto populacije i temeljem toga može napraviti sve, ukinuti sve mjere. Samo ne smije dopuštati da u zemlju ulaze oni koji nisu vakcinisani, nisu preboljeli virus ili nisu testirani.

Hrvatska pokušava balansirati, što je nekada dobro, ali nije uvijek dobro. Mislim da se previše dodvoravamo, nismo sigurni što želimo, pa odugovlačimo, čekamo, pa s trećom dozom, koja se pokazala dobrom za staru populaciju, no mi još nekoga čekamo.

Trebali bismo biti agresivniji, ići prema nekim mjerama koje su bazirane samo na točnim znanstvenim podacima koji su lokalno primjenjivi u Hrvatskoj. Tada bismo imali manji broj umrlih jer Hrvatska još uvijek ima dosta velik broj umrlih po broju stanovnika i to je nešto gdje moramo biti oprezni”, rekao je Đikić.

“Mjere će se uvoditi ako brojevi budu gori”
U Štabu kažu da pomno prate situaciju, zasad ne planiraju oštrije mjere.

“Kad budu brojevi tako loši, svaki štab, i u Hrvatskoj i drugdje, na temelju brojeva će donijeti odluke. Sjetite se prošle godine, pred Božić. Vlada je govorila ‘nikad nećemo uvoditi stroge mjere’, a što je bila prva mjera pred Božić? Zabrana putovanja iz županije u županiju.

Tko je to kritizirao? Ja osobno, koji sam govorio da trebamo pravilne mjere jer je ta mjera bila naprasna, brzo donesena, bez pripreme. Ja sam argumentirano rekao da neće ništa donijeti jer je ljudi neće poštovati. Onda je došao potres i brzo je maknuta.

Ako brojevi budu gori, ako u bolnicama dođe do zatrpavanja sistema i nećemo više moći osiguravati zdravlje, ali i život građana, mjere će se uvoditi i to bi svaka odgovorna vlada trebala komunicirati, a ne govoriti ‘mi smo najbolji’, ‘uvodimo najlakše mjere’…”, kaže Đikić te naglašava da su bitne prave mjere u pravo vrijeme.

“Vlada je s nekim mjerama kasnila sedmicu-dvije”
A upravo je s nekim mjerama, smatra naučnik, Hrvatska kasnila.

“Vrijeme je nešto gdje je vlada kasnila, nije reagirala sedmicu-dvije prije, kad smo mogli smanjiti nekontroliran broj zaraženih. Nažalost bolnice nam se već pune u visokom broju.

Najnovije

Komšić o dešavanjima u NSRS: Avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da je odgovornost za sve što se bude...