Prezentirana prva faza izgradnje Sportsko-rekreacione zone ‘Park-šuma Hum’

preporučujemo

U “Dječijoj kući” na Grbavici upriličena je prezentacija I faze izrade investiciono-tehničke dokumentacije za izgradnju Sportsko-rekreacione zone “Park-šuma Hum”. Radi se o jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo, ne samo za ovu lokalnu zajednicu, nego i grad, te cijeli Kanton Sarajevo.

Na tom lokalitetu planirana je izgradnja sportsko-rekreacione zone, koja bi trebala da predstavlja jedinstvenu zelenu površinu u blizini grada, koja obiluje bogatim prirodnim ljepotama, florom, faunom i drugim sadržajima izoliranim od prometa i buke.

Prezentaciji tri idejna rješenja, koja su pripremili predstavnici IPSA Instituta Sarajevo i Ecoplan Mostar, pored Općinskog načelnika Hasana Tanovića, prisustvovali su ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, direktor JP “Sarajevošume” Samir Omerović, predstavnici UNDP BiH, Zavoda za planiranje KS, te članovi Općinskog tima za realizaciju projekta.

Načelnik Tanović je kazao kako su aktivnosti na realizaciji kapitalnog projekta planirane Pogramom rada za ovu godinu, ali i Integriranom strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine.

– Nakon niza poduzetih aktivnosti posljednjih nekoliko mjeseci od strane Općinskog tima koji smo odmah imenovali, danas ćemo imati priliku vidjeti tri idejna projekta i predstudiju izvodljivosti. Komisija i Općinski tim odabrat će najbolju ideju koja će biti osnov za nastavak aktivnosti na izradi pojedinačnih izvedbenih projekata za određene objekte i sadržaje koji će biti izgrađeni na ovom lokalitetu – rekao je Tanović.

Dodao je da je projekat prezentiran i Direkciji za šumarstvo Republike Turske, koji su izrazili svoj interes i dostavili svoj idejni projekat kao jedan od prijedloga za dalju realizaciju, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Najnovije

HADŽIDEDIĆ O IZBORNOJ REFORMI: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas. Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta...