- Advertisement -

Prezentirani rezultati izvještaja u objektima za pohranu posmrtnih podataka u BiH

Preporučujemo

Nakon okončane analize i pregleda posmrtnih ostataka koji se nalaze na 12 lokacija u BiH, predstavnici ICMP-a, prezentirali su rezultate pregleda ovih posmrtnih ostataka, koji su bitni za rad tužiteljstava u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

V.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, i dužnosnici Posebnog odjela za ratne zločine, sudjelovali su u prezentaciji rezultata analiza posmrtnih ostataka, koju je predstavila Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP), a koja je izvršena po uputstvu glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

U okviru analize, prezentirani su rezultati obrade i identifikacija, pronađenih posmrtnih ostataka, koji su uskladišteni na ukupno 12 lokacija diljem BiH, među kojima u Visokom, Odžaku, Modriči, Istočnom Sarajevu, Banja Luci i Sanskom Mostu, a koji su pregledani u protekle dvije godine.

Na ovim lokacijama nalaze se i čuvaju posmrtni ostaci koji još nisu identificirani i ukupani, a analizom je predstavljeno da se pregledom NN posmrtnih ostataka u navedenim objektima, do sada  došlo do 121 novog identiteta, te vise stotina reasocijacijskih izvještaja, kao i podataka o historijskim posmrtnim ostacima (ostacima izvan mandata Instituta za nestale osobe- INO BiH) kao i drugim kategorijama NN slučajeva.

Također, očekuje se da se na zajedničkom sastanku definiraju aktivnosti i postupanja sa pronađenim posmrtnim ostacima, na način da se pronađeni I identificirani posmrtni ostaci ukopaju ili trajno smjeste, dio posmrtnih ostataka ukopa u označena mjesta, a također da se nađe riješenje za pronađene posmrtne ostatke, koji nisu u okviru mandata  INO BiH.

Cjelokupan proces izuzetno je bitan sa stanovišta procesuiranja predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznog materijala u predmetima u svim tužiteljstvima, a na sastanku su prisustvovali i dužnosnici entitetskih tužiteljstava i Tužiteljstva Brčko Distrikta BiH.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...