Pri kraju radovi na utopljavanju nebodera u Ulici Jezero

Preporučujemo

U okviru projekta postavljanja termo fasada na objekte kolektivnog stanovanja kojeg zajednički finansiraju stanari zgrada i Općina Centar u toku su radovi na postavljanju termo fasade na neboderu u Ulici Jezero 5 za šta je Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 70.713,86 KM.

Nakon što je prošle godine uspješno realizovan projekat postavljanja termo fasada – utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na šest objekata u Centru, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je odlučio da se i 2018. godine nastavi ovaj projekat koji ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno smanjene potrošnje energije što dovodi do smanjenja troškova za grijanje, te u konačnici ima svoju estetsku vrijednost uljepšavanja centralne gradske općine i grada.

- -

Podsjećamo, krajem juna 2018. godine načelnik Ajnadžić potpisao je ugovor sa direktorom „Sarajevostana“ Fuadom Haskićem, predstavnikom upravitelja pomenute stambene zgrade o sufinansiranju postavljanja termo fasade.

Naime, prema Odluci o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar, Općina može učestvovati do 50% potrebnih sredstava, dok ostatak troškova snose stanari. Služba za stambene poslove Općine Centar je provela proceduru javnog poziva na koji su se mogli javiti upravitelji zgrada kolektivnog stanovanja. Javni poziv je bio objavljen 26. februara ove godine i otvoren 45 dana.

Općinsko vijeće Centar je na 25. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2018. godine, utvrdilo listu za sufinansiranje izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada za kolektivno stanovanje na području općine Centar. Na usvojenoj listi za ovu godinu su stambene zgrade u ulicama Patriotske lige 38 i Jezero 5.

Na osnovu Odluke o sufinansiranju izrade termo fasada – utopljavanje stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, prošle godine je završeno utopljavanje šest stambenih zgrada postavljanjem termo fasada na adresama: Bolnička 50, Kaptol 28, Kalemova 38, Franca Lehara 13, Derebent 24-26 i Branilaca Sarajeva 4. Općina Centar je za ovaj projekt, koji ima za cilj povećanje energetske i ekološke efikasnosti, te uljepšavanja centralne gradske općine, u prošloj godini izdvojila 110.185 KM.

Najnovije

Hoće li Trojka ponovo popustiti Čoviću: HDZ predlaže da eksploatacija svih sirovina, osim uglja, bude u nadležnosti kantona

HDZ BiH želi razvlastiti Federaciju BiH kada je u pitanju rudarstvo, piše Istraga.ba. Zastupnici te stranke su, naime, Zastupničkom domu...