Prijateljske” geste Hrvatske: Od Milanovićevog “sapuna i parfema” preko Pelješkog mosta do Trgovske gore

preporučujemo

U Hrvatskoj će večeras biti fešta, Pelješki most bit će spojen od Komarne do Brijeste.

Zvaničnog Zagreba nije nimalo briga što je krenuo u izgradnju Pelješkog mosta (u junu 2022. bit će pušten u saobraćaj) na štetu teritorijalnog integriteta i suverenita Bosne i Hercegovine, pa i njenog izlaska na otvoreno more.

No, ne trebamo se ni čuditi. Između početka radova na Pelješkom mostu i njegovog večerašnjeg spajanja smjestio se niz “prijateljskih” gesti Hrvatske prema BiH kojima se na perfidan način dovodi u pitanje bh. državnost. Spomenut ćemo tek neke od njih.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u decembru prošle godine zgrozio je javnost u BiH, ali i svakog zdravorazumnog u svojoj državi sljedećem izjavom:

– Građanska država u BiH je daleki, daleki san i lijepa stvar. No, da bi se do toga došlo, najprije je potreban “sapun, a onda parfem”.

Da se nije radilo tek o nehotičnoj nepromišljenosti, Milanović se svojski potrudio dokazati u prvoj polovini ove godine.

– Problem je što za Bosnu i Hercegovinu nema interesa i što je ona predzadnja rupa na svirali – kazao je tokom nedavne posjete BiH u kojoj namjerno nije posjetio Sarajevo i Predsjedništvo.

– Sve su vlade jednako uspješne i neuspješne u borbi protiv koronovarusa. U cijeloj Evropi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko vakciniše – bio je zlonamjeran Milanović.

Da ne bi zaostao za svojim mrskim političkim neprijateljem, premijer Hrvatske Andrej Plenković širom svijeta kontinuirano “širi istinu o polažaju Hrvata u BiH”. Gdje god je mogao, nametao je priču o promjenama Izbornog zakona isključivo onako kako to vidi HDZBiH. Ne poštuje zvanične izabrane predstavnike u BiH, pa je tako jednom prilikom na upit koga bira između članova Predsjedništva BiH, Željka Komšića ili Milorada Dodika, odgovorio:

– Dragan Čović. Komšić je samo formalan predstavnik Hrvata, ali ne legitiman. Ne želimo da se izigrava ni slovo ni duh Dejtonskog sporazuma.

Plenković nije ostao na tome, njegova vlada krenula je u proces izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH. Komšiji pod prozor po zdravlje i život opasno smeće – “europski”, nema šta.

Državna granica ne znači ništa Vladi Hrvatske, pa su tako u martu postavljane cijeve za gasifikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu bez dozvole Bosne i Hercegovine. To je, nesumnjivo, predstavljalo povredu teritorijalnog integriteta BiH.

Ili u slobodnom prijevodu, Zagreb se dogovorio sa Banjom Lukom, odnosno Plenković sa Miloradom Dodikom.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...