Prije 26 godina zapaljena Zetra, obnovljena 1999. godine

Preporučujemo

Na današnji dan 21. maja 1992. godine, granata ispaljena sa agresorskih položaja, zapalila je olimpijsku dvoranu “Zetra”, piše novinska agencija Patria.

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem.

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva, a dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se 1984. godine održale u Sarajevu. Dvorana je obnovljena 1999. godine, a danas nosi ime “Juan Antonio Samaranch”, po legendarnom predsjedniku MOK-a. Dvorana Zetra je danas sastavni dio Olimpijskog centra u sarajevskom naselju Koševo, sjeverno od središta grada. Nalazi se u blizini stadiona “Asim Ferhatović – Hase”, na kojem su se održale ceremonije otvaranja i zatvaranja tih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu. Kapaciteta je 12.000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20.000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije. Zetra je najveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...