Prijedlog gradonačelnika Prijedora: Izgraditi spomen-obilježje za svu djecu stradalu u XX vijeku

preporučujemo

U Prijedoru je danas održan sastanak između gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića i predsjednika Udruženja ubijene djece Prijedora Fikreta Bačića, na kojem je razgovarano o inicijativi za podizanje spomen-obilježja za 102. ubijene djece Grada Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA).

Bačić je nakon sastanka izjavio da je godinama tražio ovaj sastanak i da je gradonačelnik Prijedora za izgradnju spomenika na drugi način, odnosno da je on za opciju da spomenik bude izgrađen za ubijenu djecu 20. vijeka u svim ratovima.

On je rekao da će polovinom juna sazvati sastanak sa roditeljima ubijene djece i da će se potom oglasiti.

“Gradonačelnik Đaković je za to da se djeca ne prebrojavaju po nacionalnoj strukturi“ kaže Bačić.

Kaže kako je iznio sam stavove Udruženja na čijem je čelu i da je gradonačelnik Prijedora izrazio žaljenje za ubijenom djecom.

“On jeste za izgradnju spomenika, ali na jedan drugi način. Nisam kompetentan da sam donesem takvu odluku. Sazvaću sastanak roditelja ubijene djece, pa ćemo donijeti konačnu odluku. Do polovine juna bismo trebali održati sastanak, a gradonačelnik je predložio da se dostave spiskovi sve ubijene djece u 20. vijeku kojima bi se na spomeniku pridružila i 102. ubijene djece iz Prijedora i poginuloj djeci minulog rata“, naveo je Bačić.

Najnovije

Afera s nabavkom medicinske opreme u RS-u: Maske nabavljane za 0,36 KM, a prodavane za 6,90 KM

Zloupotrebama u vezi s nabavkom medicinske opreme u RS-u, tokom pandemije virusa korona, pričinjena je šteta entitetskom budžetu koja...