Prijedor: Porodice ne odustaju od izgradnje spomenika ubijenoj djeci

Preporučujemo

Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijenih 3.176 Prijedorčana, obilježen je danas u Prijedoru, uz prisustvo porodica stradalih u proteklom ratu, više udruženja i nevladinih organizacija, te predstavnika političkog i društvenog života.

Mirnom šetnjom građani su kroz centar grada došli do Trga Zorana Karlice, gdje su položene 102 ruže za ubijenu djecu, a postavljena je i instalacija od 102 peškirića. Događaj su organizovali Centar za mlade “Kvart”, Inicijativa “Jer me tiče”, Udruženje “Izvor”. Bijele trake bile su na rukama kao i 1992. godine, a na trgu su pročitana imena ubijene djece, za koju se i ove godine postavilo pitanje izgradnje spomen-obilježja.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora i jedan od nosioca organizacije Dana bijelih traka”, kaže za Anadoliju da je ove godine postavljena instalacija od 102 peškirića s imenom i prezimenom svakog ubijenog djeteta i njegovim datumom rođenja.

“Postavljena je i sehara, u kojoj su se nekad čuvale vrijedne stvari i pakovalo ruho za djevojke. Čitanjem imena vratit ćemo te peškiriće u seharu i time poručiti onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika našoj djeci, da ih ponovo ubijaju 2018. godine. U ponedjeljak imam sastanak s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i tražićemo da se spomen-obilježje uradi na starom gradskom mostu, koji spaja centar grada i Stari grad. Zahvaljujući delegaciji grada Trenta koja je posredovala između mene i gradonačelnika doći će konačno do ovog sastanka”, rekao je Bačić i dodao da je predloženo nekoliko lokacija za spomenik, ali da je nova opcija stari most, na kojem su se danas vezale trake s imenima ubijene djece.

Anita Hodžić, delegat u Vijeću naroda entiteta Republika Srpska ispred Kluba Bošnjaka, svake godine obilježava Dan bijelih traka.

“Jednostavno, želimo poslati poruku da nismo zaboravili, da ćemo se svake godine okupljati dok god ne doživimo satisfakciju da se ovdje izgradi spomenik nevino ubijenoj djeci”, rekla je za Anadoliju Hodžić.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...