- Advertisement -

Prijem za predstavnike KUD“Biseri sevdaha“: Zainteresovati mlade za folklor i očuvati tradiciju

Preporučujemo

Kako afirmisati mlade ljude da se bave folklorom i očuvaju tradiciju, te koje su to aktivnosti kulturno-umjetničkog društva „Biseri sevdaha“ i kako djeluje – bile su neke od tema današnjeg susreta predstavnika ovog društva, načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i sekretara organa državne službe Alme Destanović.

KUD“Biseri sevdaha“ djeluje od 1993. godine, a svoje početke vežu za OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ odakle su krenuli. Danas imaju šezdeset aktivnih članova i dvije grupe: stariju grupu u kojoj su srednjoškolci i mlađu grupu od predškolskog uzrasta do uzrasta sedmog i osmog razreda.

Prema riječima Ismete Tunović, pedagoškog rukovodioca u društvu, jedno vrijeme su stagnirali i prijetilo je da prestanu sa djelovanjem zbog nezainteresovanosti djece, a onda su odlučili raditi na afirmaciji folklora u školama. „Djeca su se sve manje željela baviti folklorom i onda smo odlučili ići u škole, razgovarati sa direktorima i učenicima, održavati probe sa djecom i nuditi im našu opremu za nastupe na školskim priredbama. Radili smo i sa djecom koja su bila početnici i onima koji su imali određeno znanje i sve to je urodilo plodom, tako da sada imamo jedno stabilno društvo,“ ispričala je Tunović. Nedavno su članovi ovog društva osvojili drugo mjesto na Međunarodnom festivalu folkora u Albaniji, a učestvovali su i na festivalu u Bugarskoj.

Ipak, društvo se i sada susreće sa problemima finansijske prirode, te će ubuduće načine finansiranja potražiti kroz projekte kojima će definisati svoje aktivnosti.  U tome će im pomoći Dijana Parla, kao predstavnica roditelja djece koja su članovi ovog društva, a inače predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS.

„Moja djevojčica je napustila gimnastiku koju je trenirala pet godina, kako bi postala član KUD’Biseri sevdaha’ i bavila se folklorom. Ovi ljudi to rade iz srca i duše i to me privuklo kao roditelja da se aktiviram i pomognem im,“ kazala je Parla. Dodala je da je jedan od ciljeva ovog društva skloniti djecu sa ulice i usmjeriti ih, te napraviti od njih dobre momke i djevojke i buduće građane.

Općina Stari Grad je ranije ove godine odobrila sredstva za finansiranje ljetne škole za članove ovog društva, a kako je kazala Parla za njih je to bilo jedno nevjerovatno iskustvo.“Neka od te djece nikada nisu nigdje putovali, a vi ste im omogućili boravak u prirodi, bazen, druženje i zaista vam dugujemo ogromnu zahvalnost. Posebno sam bila iznenađena vašom brzinom djelovanja i brzim odgovorom koji je uslijedio da se pomogne ovoj djeci,“ kazala je Parla obraćajući se načelniku Hadžibajriću.

Prijemu je prisustvovao i predsjednik društva Ismet Grahovica, a najavljeno je da će u oktobru KUD“Biseri sevdaha“ obilježiti 25 godina postojanja, koncertom i prigodnom izložbom. Za podršku radu društva i održavanju ljetnje škole, načelniku Hadžibajriću uručene su prigodne zahvalnice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

NEMA POMJERANJA IZBORA ALI NI NOVCA: Murphy poručio da međunarodna zajednica ima mehanizme za djelovanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine još uvijek nema osiguran novac za provođenje izbornog procesa i svih aktivnosti koje...