Prijem za reprezentativce BiH u sjedećoj odbojci: Svaka medalja koja dođe u BiH bez obzira na njenu boju je zlatna

Preporučujemo

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, premijer Adem Zolj i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić primili su danas reprezentativce Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci koji su osvojili srebrenu medalju na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Holandiji. Kako je istaknuto to je šesta medalja sa svjetskog takmičenja. Na početku prijema, a na prijedlog predsjedateljice Babić, svi prisutni su se učenjem Fatihe i svako na svoj način odali počast i oprostili od naše velike srebreničke majke i heroine Hatidže Mehmedović, kojoj je danas u Srebrenici klanjana dženaza.

“Velika je čast danas ugostiti i primiti naše zlatne momke koji su za ove 22 godine koliko postoje časno nosili grb i zastavu naše domovine. ‘Hvala’ je malo za sve ono što oni čine u afirmaciji i širenju sporta u Bosni i Hercegovini. Oni svaki put svojom igrom na terenu pokazuju koliko vole svoju zemlju”, istakla je predsjedateljica Babić.

- -

Po riječima, premijera Zolja svaka medalja koja dođe u Bosnu i Hercegovinu bez obzira na njenu boju je zlatna.

“S obzirom na uvjete u kojima rade i treniraju sportisti njihov svaki uspjeh za nas je velik i zbog toga nas raduje svako odličje koje oni donesu s takmičenja. Kanton Sarajevo je oduvijek podržavao kako kolektivne sportove tako i individualne vrhunske sportaše. Mi želimo da podstaknemo i druge nivoe vlasti da pomažu našim uspješnim klubovima i pojedincima. Osim priprema koje finansiramo, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila da nagradi naše odbojkaše s 100.000 KM”, poručio je premijer Zolj.

Ministar Kurić je potcrtao kako su rezultati koje naša reprezentacija u sjedećoj odbojci postiže fantastični, zbog čega ovaj tim zaslužuje svu moguću podršku. Oni su naša najtrofejnija reprezentacija.

“Ministarstvo kulture i sporta KS podržalo je sa 140.000 KM odbojkaše u pripremnom periodu. Pozivam sve nadležne federalne i državne institucije da podrže reprezentaciju“, kazao je Kurić.

- -

Najmlađi reprezentativac Edin Džino je naveo kako je san svakog sportaša predstavljati svoju domovinu na svjetskom prvenstvu. Uprkos teškoj grupi, i još težim četvrtfinalim i polufinalnim utakmicama uspjeli su osvojiti srebro na što je ponosan.

“Ovim drugim mjestom direktno smo se plasirali na naredne Paraolimpijske igre u Tokiju, a sljedeće godine nastupit ćemo na Evropskom prvenstvu koje se održava u Budimpešti”, najavio je Džino.

Kantonu Sarajevo na podršci se zahvalio i reprezentativac Nizam Čančar koji je istakao kako se svake godine iz kola u kolo smijenjuju sve bolji i bolji igrači na svjetskoj sceni i upravo zbog toga je ovo drugo mjesto njima poput osvojenog zlata.

BiH, osim tri titule prvaka svijeta osvojene 2002, 2006, i 2014. godine, ima devet titula prvaka Evrope, dva zlata na Paraolimpijskim igrama, a zbirno ukupno 20 medalja, od čega je 14 zlatnih, četiri srebrene i dvije bronzane osvojene na velikim turnirima u ovom sportu.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...