Prijeti kolaps sistema, ljekari DZ “Konjic” najavili otkaze: Nerješavanje problema dovelo do blokade

preporučujemo

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oglasio se saopćenjem u kojem navode da su ljekari koji pripadaju Domu zdravlja Konjic uručili obavijest poslodavcu i osnivaču ustanove o planiranom otkazu ugovora o radu nakon 15. decembra ove godine.

Tada se, kako navode, navršava tačno dva mjeseca od blokade računa ove zdravstvene ustanove i neisplate zarađenih plaća za period avgust-novembar tekuće godine.

– Nedopustivo je ponašanje menadžmenta obje ustanove koji dva mjeseca „pokušava“ riješiti ovu situaciju nauštrb radnika, koristeći njihovo strpljenje, i dovodi ih do ovakvog očajničkog čina, da su radnici jedne javno zdravstvene ustanove prisiljeni uručivati otkaz ugovora o radu nakon dva mjeseca agonije i četiri neisplaćene plaće, a da se u javnosti šalje slika da menadžment s ovakvim stanjem u koje su dovedeni radnici nema nikakve veze – navode iz Podružnice Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK na čelu sa Azrom Mušinović.

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK Podružnica Opća bolnica i Dom zdravlja Konjic su u posljednjih nekoliko dana imali sastanke s menadžmentom obje ustanove tokom kojeg se razgovaralo o problemu deblokade računa obje ustanove te mogućim rješenjima.

– Menadžment nije mogao dati definitavan odgovor na pitanje kada bi do deblokade moglo doći. Razumijemo da menadžmentu nije lako, ali problem neuplate doprinosa seže u 2007/8. godinu i sramotno je da se do sada nije učinilo ništa na rješavanju tog problema, a i ako se činilo očigledno nije dalo rezultate jer inače do ove blokade ne bi ni došlo – ističu u saopćenju.

Traže da se menadžment ustanove Doma zdravlja i Opće bolnice, pa i osnivači, uključe u rješavanje ovog problema, da to ne ostane na praznim obećanjima, nego i konkretnim prijedlozima i sprovedbom tih prijedloga.

– Nadamo se da će se svi odgovorni uključiti u ovo i da neće dozvoliti da dođe do kolapsa kako primarne tako i sekundarne zdravstvene zaštite općine Konjic. Podršku u ostvarivanju svojih prava imamo od svih kolega u našem kantonu, kao i Federacije BiH i iskoristit ćemo je kroz sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju – poručuju iz Sindikata.

 

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...