Pripadnica Oružanih snaga BiH zbog hidžaba mora napustiti posao: Kažete, svi želite suživot

Preporučujemo

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović na svom Facebook profilu navela je kako uskoro napušta posao.
– Za nekoliko dana, zvanično, neće biti nijedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba…

Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom tj. presudom, zabranom hidžaba? Kažete, svi želite suživot, a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađanina. Povorka se podržava, ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana. Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju sa njom – navela je Mujanović.

- -

Ona je već duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane da nosi hidžab u vojnoj službi.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...