Pripadnici Lev Tahora savladali čuvare i pobjegli iz centra u kojem su bili smješteni

Preporučujemo

Oko 20 članova sekte Lev Tahor pobjegli su iz objekta gdje su smješteni nakon hapšenja u Meksiku.

Na snimku se vidi kako muškarci, žene i djeca bježe s lokacije u Huixtli na zapadu Meksika gdje su bili smješteni otkako su u petak prošle sedmice uhapšena dva člana pod sumnjom na krijumčarenje ljudi i seksualne prijestupe.

Sekta Lev Tahor je poznata po radikalnoj praksi i striktnom režimu među svojim pripadnicima. Sekta dopušta da djeca stupaju u brak, a primjenjuje žestoke kazne čak i za manje prijestupe te zahtijeva od žena i djevojčica starijih od tri godine da se potpuno pokriju.

Lokalni mediji navode da su članovi grupe protestovali protiv pritvora otkako su dovedeni te da su pravili nerede i napadali osoblje.

Na snimku koji je objavio Reuters te druge agencije vidi se kako pripadnici Lev Tahora odjeveni u zlatnu, sivu i bijelu odjeću prolaze pored dvojice stražara na kapiji dok treći član drži kapiju otvorenom.

Jedan od stražara koji ih je pokušao zadržati je pao, a grupa ga je gazila dok je bježala. Također, jedan mladić se okrenuo i udario čuvara nogom.

Gdje je grupa otišla, zasad nije poznato. AP javlja da su ušli u kamion koji je krenuo prema granici s Gvatemalom, dok je portal El Heraldo de Mexico objavio da su pješačili nekoliko kilometara te nestali u noći.

Prethodno je grupa pripadnika Lev Tahora pronađena 17,5 km sjeverno od Tapachule u državi Chiapas, gdje je elitna policijska jedinica izvršila raciju poslije višemjesečne istrage u kojoj su učestvovale vlasti Meksika i Gvatemale, kao i privatni četveročlani tim iz Izraela uključujući bivšeg pripadnika Mossada i domaće obavještajce.

Pronađeno je 26 članova sekte, a među njima su bili Izraelci s dvojnim državljanstvom Kanade, SAD-a i Gvatemale.

Dva pripadnika su napustila grupu dva dana ranije te se za njima traga. Još pet osoba je uhapšeno zbog kršenja pravila o imigraciji.

Operacija je izvršena nakon što je bivši pripadnik sekte Yisrael Amir obavijstio izraelsku obavještajnu službu Shin Bet.

Amir je pobjegao iz baze grupe u Gvatemali 2020. godine gdje je ostavio tada jednogodišnjeg sina. Njegov sin je oslobođen prošle sedmice u raciji te su ponovo zajedno.

Grupa je živjela u Gvatemali od 2014. godine, no u januaru su njeni članovi ilegalno ušli u Meksiko i nastanili se u džungli. Vodstvo sekte u Gvatemali je u centru slučaja kidnapovanja od 2018. godine, optuženo je devet članova, a četiri su dosad osuđena.

Sekta Lev Tahor je osnovana u Izraelu 1988. godine te se vjeruje da broji oko 350 članova. U proteklim godinama je prisiljavana da ide iz zemlje u zemlju zbog aktivnosti lokalnih vlasti. Vjeruje se da danas žive u Izraelu, SAD-u, Sjevernoj Makedoniji, Maroku, Meksiku i Gvatemali. Izraelski sud je grupu nazvao “opasnim kultom”. Vođe Lev Tahora tvrde da ne krše zakon te da su na meti zbog svojih uvjerenja.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...