Pristalica ISIL-a okrivljen za pokušaj regrutovanja stotina djece za terorističke napade u Londonu

preporučujemo

Umar Haque (25), pristalica Islamske države proglašen je u petak krivim na sudu u Velikoj Britaniji jer je pokušavao regrutirati djecu u vojsku boraca s namjerom da izvedu seriju napada širom Londona.

On je djeci pokazivao videosnimke odrubljivanja glava i drugu nasilnu propagandu, tjerao ih je da ponovno odigravaju smrtonosne napade na britansku prijestolnicu i da glume napade na policiju, prenosi Reuters.

“Njegov je plan bio da stvori vojsku djece kako bi izveli višestruke terorističke napade po cijelom Londonu”, rekao je šef zapovjedništva antiterorističke policije Dean Haydon.

“Pokušao je i, vjerujemo, uspio da radikalizira djecu u dobi između 11 i 14 godina”,dodao je Haydon.

Iako nije bio kvalificiran za tu poziciju, iz policije su naveli da je Haque pod krinkom učenja o islamu koristi malu školu u sklopu medrese povezane s džamijom Ripple Road u istočnom Londonu kako bi regrutirao oko 110 maloljetnika u redove boraca.

Od tog broja 35 djece je danas pod dugotrajnim mjerama zaštite koje uključuju socijalne službe i druge institucije, a šestero ih je svjedočilo na Haqueovom suđenju o tome kako ih je učio da je borba dobra i tjerao ih da rade sklekove kako bi ojačali.

Haque ih je namjeravao koristiti u napadu na Big Ben, na vojnike iz Kraljevske garde, veliki trgovački centar, banke i sjedišta medija, rekli su tužitelji.

Vjeruje se da se Haque “radikalizirao” sam, putem interneta, a inspirirao ga je napad u martu prošle godine u kojem je Khalid Masood zabio iznajmljeni automobil na pješake na londonskom Westminsterskom mostu, ubivši četvero, nakon čega je nožem ubio i policajca ispred britanskog parlamenta. Kazna će mu biti određena kasnije.

 

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...