Pritvor i mjere zabrane uhapšenim radnicima FDS-a

Preporučujemo

Uposlenici Fabrike duhana Sarajevo, koji su u petak uhapšeni u sklopu akcije FDS, u subotu su predati Tužilaštvu KS-a, a postupajući tužilac je isti dan uputio Općinskom sudu u Sarajevu prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za četiri osobe, dok su za četiri predložene mjere zabrane.

Dvojica uhapšenih predata su Tužilaštvu još u petak. Sud je prihvatio prijedlog tužioca, zbog opasnosti da bi uhapšeni mogli uticati na svjedoke, ponovoti krivično djelo i prikriti dokaze.

- -

Pritvor je određen Amiru Merdžiću, koji je označen kao organizator grupe, te Kemalu Muratoviću, Suvadu Pojati i Adnanu Hromadžiću, dok su mjere zabrane izrečene Aneru Suljeviću, Aleksandru Škrbi, Mersudinu Jahoviću i Nedžadu Brkaniću.

Oni su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja, piše Oslobođenje.

Kako saznajemo, Merdžić se sumnjiči da je organizirao grupu koja je od sredine 2017. do juna ove godine iz FDS-a, gdje su svi bili zaposleni, izvlačila cigarete koje su dalje preprodavali trećim osobama. Na taj način su stekli imovinsku korist veću od 20 hiljada KM. Saznajemo i da bi ovaj iznos do okončanja istrage mogao biti znatno veći.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...