Privreda i građani nisu krivi za probleme Elektroprivrede i ne trebaju plaćati ceh

Preporučujemo

Elektroprivreda BiH najavila je poskupljenje električne energije za privredne subjekte u Federaciji BiH od 1. januara.

Nekim kompanijama već su ponuđeni ugovori koji podrazumijevaju poskupljenje od 70 posto. Osim što bi ovakav potez ugrozio radnike i radna mjeste, lančanom reakcijom bi doveo i do poskupljenja usluga i roba.

- -

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH za Vijesti.ba kaže da su imali sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BIH, gdje su pokušali još jednom da sve svoje argumente stave na stol i obrazlože zašto misle da ta cijena ne bi trebala da ide gore – ili nikako ili simbolično.

– Električna energija je za privredu poskupila dvije godine po 20 posto. Naredne godine stupa na snagu izmjena Zakona o električnoj energiji po kojem će oko 2.500 do 3000 malih privrednih subjekata preći sa univerzalnog na tržišno snabdjevanje, argument je koji iznosi Smailbegović.

Inače, univerzalno snabdjevanje je nešto što imaju i domaćinstva s tim da je cijena veća za privredu te u ovom slučaju FERK odobrava povećanje cijena. U tom segmentu cijene se nisu mijenjale proteklih nekoliko godina.

– Kako se domaćinstvima i malim privrednim subjektima cijena nije mijenjala prethodnih godina, a na tržištu je rasla, sada će se izjednačiti i to će za Elektroprivredu biti dodatni prihod od privrede u iznosu oko 28 miliona KM, kaže Smailbegović.

- -

Ukoliko bi se desilo novo povećanje cijene struje, to bi bio ozbiljan udar na kompanije.

– To će povećati troškovnu strukturu, smanjiti konkurentnost ukoliko se radi o izvoznicima, u konačnici svi oni koji su na domaćem tržištu će povećati cijene usluga i to će na kraju opet građani platiti, kaže Smailbegović.

To će, prema njegovim riječima ostaviti veliki uticaj i na rast ekonomije.

– Vi kada izvučete 50 ili 60 miliona KM iz privrede, to se negdje mora osjetiti. Ili na platama ili na profitu. Ako je manji profit onda su manje investicije u dalji razvoj. Naravno, EPBIH ima svoje argumente i oni su u ozbiljnim problemima, ali ti problem su stari već 20-ak godina, čak i više, sa rudnicima i ostalim. Gomilaju se minusi, ništa se ne riješava, ali mi smo im jasno rekli – nemojte od ovog zdravog dijela privrede, koji radi, koji funkcioniše, sad staviti to na teret zato što Elektroprivreda i rudnici ne posluju efikasno. Mi smo već platili jedna dio tog ceha i ok, ali nemojte dalje da plaćamo,. To nije način da se ovo riješi. Kako će Vlada odlučiti, to ne znam, u konačnici je odluka na njima, kaže Smailbegović.

Moguća su dva scenarija, da se primijeni Zakon i da povećanje maksimalno bude 20 posto ili da se ne aktivira Zakon što bi stvari vratilo na tržište. To bi značilo povećanje od 70 posto.

– Mi tražimo da se ništa ne povećava ili nešto simbolično, 20 posto je previše, Smailbegović.

I u Sindikatu industrije, u realnom sektoru, su svjesni šta to znači. To će direktno uticati na povećanje plata, eventualno i na radna mjesta.

– Mi smo u istom brodu i ako brod tone, svi skupa tonemo, kaže Smailbegović.

Najnovije

Predložen pritvor za dvojicu navijača Sarajeva zbog napada na policajce

Tužilaštva KS predložio je određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenim osobama za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova...