Priznanje Fondaciji Hastor u Washingtonu: Doprinos obrazovanju mladih u BiH

Preporučujemo

Na svečanosti koja je proteklog vikenda održana u organizaciji Advisory Council for Bosnia and Herzegovina (ACBH) u Washingtonu, posebno priznanje za doprinos razvoju obrazovanja i mladih u BiH dodijeljeno je Fondaciji Hastor.

Radi s o najznačajnijem okupljanju poslovne i akademske bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama kojem je ove godine prisustvovao i 42. američki predsjednik Bill Clinton a kome je ovom prilikom uručena nagrada za životno djelo. Pored njega, svečanosti su prisustvovale i brojne druge ugledne zvanice, privrednici, filantropi, kongresmeni i senatori.

- -

Priznanje je u ime Fondacija Hastor preuzeo dugogodišnji član Upravnog Odbora Fondacije Hastor Almir Jazvin, piše Oslobođenje.

– Izuzetna nam je čast da su ideje i vrijednosti koje zastupa i sam doprinos Fondacije Hastor prepoznati od strane Advisory Council for Bosnia and Herzegovina te da smo imali priliku da u eminentnom društvu pošaljemo poruku 1.860 aktivnih stipendista Fondacije Hastor. Predsjednik Clinton i general Wesley Clark su prilikom preuzimanja priznanja govorili o potrebi da se fokusiramo na budućnost i zajednički rad i saradnju, a ne na podjele. To su upravo vrijednosti koje stipendisti Fondacije Hastor svakodnevno demonstriraju u preko 115 općina u BiH. Vjerujemo da je priznanje ACBH još jedna potvrda društveno odgovornog angažmana Fondacije Hastor i predstavlja nam motiv da nastavimo doprinositi unaprjeđenju obrazovnog sistema u BiH te općenito pristupu obrazovanju, kazao je Jazvin.

Osnovana 2007. godine, ACBH je vodeća nevladina organizacija koja radi na zastupanju interesa bosanskohercegovačke dijaspore u Sjedinjenim Državama.

– Naša vidljivost i značaj u SAD mora biti stalno održavana. Imajući u vidu da je bh. dijaspora u SAD najbrojnija i najobrazovanija, blistavost je pojam koji želim upotrijebiti ovom prilikom kada govorim o našoj svečanosti. Jačanjem uloge ACBH na predstavljanju interesa Amerikanci bh. porijekla svakim danom dobijaju na značaju, izjavio je predsjednik Odbora direktora Savjetodavnog vijeća (ACBH) Adnan Hadrović.

Fondacija Hastor je neprofitna organizacija koja pruža finansijsku i moralnu podršku za obrazovanje 1.860 mladih u cijeloj BiH.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...