Problem hotela “Ero” u Mostaru: Radnici dali SDA rok sedam dana za objašnjenje o kupovini, stranka odgovorila da želi čistu situaciju

Preporučujemo

Danas su bivši radnici mostarskog hotela “Ero” izašli na ulice i blokirali put M-17. Traže uplatu doprinosa za četiri godine rada.

Trenutno, radnici hotela su pred zgradom Vlade ovog kantona i prozivaju predstavnike da riješe problem.

- -

”Istina je da je Vlada u dobroj vjeri ušla u proces kupnje hotela ‘Ero’, istina je da smo na predzadnjoj sjednici Vlade taj proces  doveli do kraja. Očekivali smo izjašnjavanje Vlade o tome da predsjednik Vlade dobije ovlast da potpise ugovor o kupnji hotela ‘Ero’. Kolege ministri iz SDA su zamolili predsjednika Vlade da se izjašnjavanje odgodi na nekoliko dana dok se o cijeloj proceduri i kupnji hotela ”Ero” izjasni Kantonalni izvršni odbor SDA. Predsjednik Vlade je poštujući kolege u Vladi dao stanku i mi čekamo da se o konačnom ugovoru o kupnji hotela ”Ero” očituje i oglasi SDA”, rekao je glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, prenosi bljesak.info.

Pavlović je rekao kako su se predstavnici Vlade HNŽ-a sastali s predstavnicima radnika hotela ”Ero” te su im objasnili zašto do sada nisu realizirali kupovinu zgrade hotela.

Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela ”Ero” je rekla da radnici daju SDA rok od sedam dana da se očituju o kupovini zgrade hotela.

“Federalna Vlada i Zavod MIO imaju program o zbrinjavanju radnika koji može biti realiziran kupnjom zgrade, a sve dotle smo mi na ulici”, rekla je Mandić.

- -

Kako su rekli, cestu su blokirali kako bi ”otvorili oči Vladi Federacije da im uplati doprinose, onako kao što rade i ostalim firmama”.

S druge strane, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH i član stranke SDA Edin Mušić kaže da ga iznenađuje ovakvo reagovanje.

”U svakom slučaju pitanje uposlenika je pitanje za gradsku razinu, jer je po mojim saznanjima poduzeće gradske razine. Ono o čemu smo mi do sada razgovarali je kupovina objekta za smještaj kantonalne vlade i institucija i ništa drugo. Sve ostalo je stvar izvan onoga s čim se Vlada susretala”, rekao je Mušić za bljesak. info.

Musić je rekao kako podržavaju rješavanje problema uposlenika, ali i da se situacija raščisti do kraja.

”Podržavamo da se pitanje uposlenih riječi na regularan i zakonit način i o tome treba iskreno razgovarati. Staviti sve dokumente na stol i naći rješenje. SDA želi samo jednu potpuno čistu situaciji u ništa drugo oko objekta koji se kupuje. To je naše jedno usmjerenje i naš zadatak i mi ćemo na tome ustrajati”, rekao je.

Kaže kako SDA nije adresa za proteste radnika.

Podsjećamo, Vlada HNŽ-a u junu je donijela odluku o kupovini mostarskog hotela ”Ero” površine cca 9.500 metara četvornih. Objekt je na osnovu konkursa ponuđen po cijeni od 1.100 KM po metru četvornom što u konačnici znači da je ‘Ero’ prodan za iznos od cca. 10,5 miliona KM. Vlada bi u rekonstrukciju ”Ere” trebala utrošiti blizu 1,4 miliona maraka i to u četiri rate da bi objekt bio prilagođen potrebama smještaja institucija.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...