Problem Sarajeva nisu samo dvije diplome: Svađa Konakovića i Izetbegović okreće građane Efendiću

Preporučujemo

Ostalo je manje od sedam dana kada će u Bosni i Hercegovini biti otvorena birališta, a građani BiH iskazati volju i ostvariti svoje demokratsko pravi, ali i obavezu. No, generalni je zaključak – nikada lošija izborna kampanja, nikada manje interesa birača za kandidate i stranke, dok svi priželjkuju veliki odziv birača.

Rezigniranost izborima i strankama se osjeti u zraku, interesiranje bude tek poneke populističke ‘fore’, poput one izlaska iz studija ili sposobnost govorenja engleskog jezika.

Iznimku, pak, čini Sarajevo. Zbog velike koncentracije medija, i zbog pojačanih stranačkih sukoba, ali i neizvjesnosti ishoda izbora, i neodlučnosti birača, u Sarajevu je pažnja do sada bila nešto veća.

Izbornu kampanju u Sarajevu za sada obilježava otvoreni sukob između SDA i NiP-a.

Za glavnu temu sporenja obje stranke odabrale su diplome!? Radi se o tome da i jedna i druga strana osporavaju legalno stjecanje diploma za, po njihovom mišljenju, dvije najvažnije ključne figure za Sarajevo. Obje one su preuzele na sebe uloge “nositelja listi” za Kanton Sarajevo, mada to službeno nisu, a to čine zbog milijarde budžeta, ne krijući da im je posebno važan, bitniji od ostalih.

Riječ je o Sebiji Izetbegović koja je pozicionirana na listi za Skupštinu KS na br. 2 i Elmedinu Konakoviću koji predvodi listu za Parlament FBiH. Konflikt ove dvije stranke se u znatnoj mjeri iz Sarajeva prelijeva i na Bosnu i Hercegovinu.

No, da li su to teme najvažnije za građane Kantona Sarajevo? Na ovo pitanje odgovorit će sami građani na izborima 2. oktobra. Za sada se čini da ipak nisu.

Što se tiče ostale dvije stranke koje upravljaju Kantonom Sarajevo, SDP je vodio svoju klasičnu “crvenu” kampanju, nadajući se da će preko ministra Adnana Štete uspjeti zadržati glasove, dok je Naša stranka pokazala da uvijek može gore. Naša stranka okrenuta je najvišim dijelom izborima u KS, čemu svjedoči i naređenje Edina Forte da sva pažnja bude usmjerena isključivo na Sarajevo.

Iako je Forto premijer Kantona, Naša stranka naviknuta na koncept “djelovanja iz ilegale”, u momentima se ‘svađa’ i sama sa sobom, kritikujući vlast i napadajući Erdogana što umjesto kumstva sa Izetbegovićima nije pomogao Sarajevu i tako uradio Fortin posao. Nikada nisu pojasnili kako bi to Erdogan trebao pomoći Sarajevu.

DF i SBB se također nisu uključivale u ‘slučaj diploma’, očito potpuno svjesni banalnosti tih prepirki.

NES, pak, nudi Ibrahima Hadžibajrića, ni manje ni više nego kao budućeg premijera Kantona.

Već sada se da naslutiti da će međusobni “kampanjski rat do istrebljenja” SDA i NiP-a iskoristiti Stranka za Bosnu i Hercegovinu, na čijem čelu je sada Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo.

Efendić će pokazati i državotvornost i iskrenu namjeru za uspostavljanjem građanske BiH, pa su javno podržali kandidaturu Željka Komšića i time, za razliku od, prije svih SDP-a i Naše stranke (koje su ideološki bliže DF-u i od SBiH), javno istači da omjer 2:1 u korist BiH mora biti zagarantiran u Predsjedništvu BiH.

Upravo zbog ovakvih nestranačkih interesa, i neopterećeni sukobima, SBiH i Semir Efendić, moguće je, uvjere i Sarajlije da su oni rješenje njihovim problema.

U kampanji koja je prilično nepretenciozno, a opet računajući na njihov skromni budžet, stručnjaci ističu, da se poruka da iščitati između redova: Tu smo dragi građani, sada imate alternativu, i ako do sada niste imali za koga glasati, sada imate.

Temelje to i na dosadašnjim uspjesima koje je Semir Efendić postigao kao načelnik Novog Grada, koji je istini za volju preporodio ovaj dio glavnog grada Bosne i Hercegovine donijevši stvarne promjene o kojima su svi toliko govorili, kada je još 2012. kao najmlađi načelnik preuzeo upravljanje ovom najmnogoljudnijom općinom od SDP-ovog Damira Hadžića.

Efendić je tada nastupio sa dva izborna slogan “Novi Grad zaslužuje bolje” i “Pokrenimo Novi Grad zajedno”, oba je realizirao, i to je ono što se sviđa biračima.

Prije četiri godine kao nosilac liste SDA za KS Efendić je pobijedio sa veoma visokih 30.000 glasova, i upravo su sadašnja vođstva SDA i NiP-a, protiv volje građana, spriječile dolazak Efendića na čelo Vlade.

Sudeći po kampanjama koje su ponudili, ove dvije stranke su se sada “zabavile o sebi”. Moglo bi to u značajnijoj mjeri prevagnuti i ovaj put u korist Semira Efendića, koji sada vodi SBiH, a koji je već dokazao da ima povjerenje građana i da zna riješiti njihove probleme.

A problema u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini je previše. Nisu to samo dvije diplome, prenosi Patria.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...