Pročitajte uslove za subvencioniranje stanova u Kantonu Sarajevo: 40 mladih će dobiti priliku

preporučujemo

Kako bi pomoglo mladima da lakše dođu do krova nad glavom, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a i ove godine se opredijelilo da subvencionira rješavanje njihovog stambenog pitanja. Radi se o projektu kroz koji se mladima pruža prilika da dobiju sredstva, subvenciju za kupovinu stana od 10.000 KM, za što je Vlada KS-a u 2018. izdvojila 400.000 maraka.

– Sa ovim projektom smo krenuli prošle godine i on je zaista pokazao punu opravdanost, jer je vladao veliki interes za dobijanje ovih sredstava. Zbog toga smo odlučili da ga nastavimo i ove, pa smo u budžetu planirali 400.000 KM, s kojim ćemo moći pomoći 40 mladih. Međutim, zbog velikog interesa postoji mogućnost da ovaj iznos povećamo, kao što smo to uradili i prošle godine. I tada smo planirali 400.000 KM da bismo na kraju realizovali 940.000 KM, odnosno 94 aplikanta, kazao je Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja KS-a.

Javni poziv za prijavu kandidata trebao bi, prema njegovim riječima, biti objavljen sredinom godine, piše Oslobođenje.

– Odlučili smo da ga ne objavljujemo ranije kako bismo dali veći period za one koji će ove godine kupovati stan. Ukoliko bismo ga sada raspisali, onda bismo obuhvatili mali broj osoba, pojasnio je Lukić.

Uslovi koje kandidat za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih mora ispuniti je da nije stariji od 35 godina, da je državljanin BiH, da ima prebivalište na području KS-a u toku posljednje tri godine prije podnošenja zahtjeva, da nema riješeno stambeno pitanje, kao i da prodavac stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata.

– Korisnici koji dobiju sredstva u narednih pet godina ne smiju vršiti prometovanje nekretninom, odnosno prodati stan, dodao je Lukić.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...