- Advertisement -

Procurile fotografije novog kineskog oružja – elektromagnetskog topa

Preporučujemo

Fotografije koje je prošlog tjedna objavio kineski tviteraš po imenu Dafeng Cao sugeriraju da ova azijska sila testira brodski elektromagnetski top – prvo takvo “superoružje” na svijetu.

Elektromagnetski top je eksperimentalno oružje nove generacije koje koristi elektromagnetsku silu kako bi izuzetno velikom brzinom ispaljivalo projektile duž električki nabijenih željeznih “šina” koje stvaraju magnetsko polje.

SAD razvijaju vlastitu tehnologiju elektromagnetskog topa posljednjih 10 godina, ali Kina je, ako je ovo objašnjenje tačno, prva zemlja koja je zaista razvila funkcionalni prototip, javlja New Scientist.

Dafeng Cao, koji se opisuje kao “promatrač Kineske armije narodnog oslobođenja (PLA)”, ali i drugi tviteraši koji prate razvoj kineskih vojnih kapaciteta, uočili su masivni, dosad neviđeni elektromagnetski top instaliran na ratni brod Haiyang Shan, tipa 072 treće klase, u brodogradilištu u Wuhanu, piše index.hr.

Kinezi su zamotali top nakon što su fotografije procurile Štoviše, kako javlja Dafeng, na zastavi iza topa nalazio se natpis: “Pružamo prvoklasno mornaričko oružje i opremu u svijetu.”

Dafeng je za Newsweek objasnio da je na fotografije naletio na kineskoj društvenoj mreži Weibo i da su sve objavljene tijekom prošlog mjeseca.

Dafeng i drugi korisnici identificirali su kontejnere na brodu iza topa kao moguću električnu postaju koja opskrbljuje top električnim nabojem. Osim toga, sama kratka i debela cijev topa, nepogodna za klasične dalekometne projektile koji se ispaljuju pomoću baruta, upućuje na to da se zaista radi o elektromagnetskom topu.

“Kina još uvijek tek sustiže zapadne zemlje, ali elektromagnetski top je utjelovljenje njihovog velikog pothvata”, tvrdi Dafeng. Još jedan verificirani korisnik Weiba, bivši kineski mornarički časnik, potvrdio je da je Kina odobrila projekt razvijanja ovog oružja godinama ranije, vjerojatno uz pomoć Instituta za tehnologiju u Pekingu.

Posebno su zanimljive fotografije koje je Dafeng naknadno objavio, a na kojima se vidi da je top prekriven ceradom.

“Nije li malo kasno da se zamota?”, pita se retorički ovaj “promatrač” kineske vojske.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...