PROFESOR RADOSAVLJEVIĆ O REHABILITACIJI ČETNIČKOG VOĐE: Kalabić je klao djecu od četiri mjeseca i starce od 90 godina, bio je jedan od najvećih zločinaca

Preporučujemo

Dva zakona o rehabilitaciji su napravljena bez učešća stručne javnosti. U pravosudnim tijelima ti zakoni nisu dobro propraćeni, a sudije nisu edukovane da sude o stvarima o kojima je istorija već presudila – kaže za Danas profesor Duško Radosavljević, predsjednik Saveza antifašita Vojvodine, komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića.

Kako dodaje, zbog toga imamo cijelu zbrku koja je, s jedne strane, objektivne prirode, a s druge, imamo nešto što se pretvara u objektivno, a zapravo je subjektivno – da Srbijom više od 30 godina vlada politička misao koja je poražena u Drugom svjetskom ratu.

“Imamo činjenicu da su njeni nastavljači direktni potomci poraženih snaga u Drugom svetskom ratu, odnosno Kvislinških formacija. Najlakše je reći da su to potomci četniko gibaničarskih formacija, jer je njih najviše bilo u Srbiji, ali imamo i Ljotićevaca koji su bili ubeđeni fašisti i Nedićevaca… Ovde se relativizuje najblistavi trenutak u istoriji srpskog naroda, oslobodilačka borba – smatra Radosavljević.

Prema njegovim riječima, kolaboranistički kapacitet je, međutim, ovdje bio velik pa se sa njim moralo i obračunati.

“Komunisti su nakon rata krenuli u hvatanje najvećih zločinaca, a Nikola Kalabić to jeste, bio je direktni ubica. On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gde su poklani svi, starosti od 4 meseca do 90 godina. To je naučna fantastika… Zašto je to uradio? Iz obesti”, smatra Radosavljević.

Kako kaže, druga je priča šta su radili Turci ili Nijemci,  hajde da vidimo šta smo sami sebi radili, da vidimo taj Vranić…

“Kalabić ne da nije nevin već je jedan od najistaknutijih zločinaca. Sudije koje sude u ovakvim procesima su unapred odabrani kao pogodni ili su toliko nesrećni da kada dobiju ovakve slučajeve ili odlaze na bolovanje ili ustupaju predmet”, zaključuje Radosavljević.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...