Program davanja ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori bit će postepeno ukinut

Preporučujemo

Program davanja crnogorskog državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), nnavedeno je u izvještaju Evropske komisije, prenosi portal RTCG.

U pitanju je izvještaj Evropske komisije o procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma koji utiču na unutrašnje tržište i odnose se na prekogranične aktivnosti. Izvještaj je objavljen na sajtu Vijeća EU.

Rizik po sigurnost

Šeme davanja državljanstva investitorima u trećim zemljama sa bezviznim pristupom EU porasle su posljednjih godina.

Što se tiče zemalja kandidata bez viza u susjedstvu EU, Crna Gora trenutno vodi šemu državljanstva investitorima (koja će se postepeno ukidati zbog zabrinutosti EU), Sjeverna Makedonija sve više daje državljanstvo investitorima, a Albanija je najavila planove za uspostavljanje šeme državljanstva investitorima – navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

Istaknuto je da programi državljanstva i boravka za investitore stvaraju niz rizika za države članice i za EU u cjelini, posebno, rizike po sigurnost, uključujući mogućnost infiltracije kriminalnih grupa, kao i rizike od pranja novca, korupcije i utaje poreza.

Nedostatak transparentnosti i upravljanja šemama

– Također, postoji zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i upravljanja šemama. I programi državljanstva i boravka bili su pod pažnjom javnosti nakon navoda o zloupotrebi i korupciji koja je sa njima povezana u nekim državama članicama. Nadalje, postupak skrininga kandidata može se prepustiti privatnim kompanijama, gdje postoji trajni rizik od sukoba interesa i korupcije – piše u izvještaju.

U redovnom godišnjem izvještaju o Crnoj Gori iz oktobra ove godine Evropska komisija naglasila je da program ekonomskog državljanstva treba prekinuti, jer ta šema predstavlja rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organiziranog kriminala.

Najnovije

Iz FUCZ-a reagovali na izjave Nešića: Nije nam preostalo ništa drugo…

Iz Federalne uprave Civilne zaštite jutros su reagovali na jučerašnje izjave ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je, između ostalog,...