Proizvođačke cijene u aprilu niže za 2,3 odsto

Preporučujemo

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u Federaciji BiH /FBiH/ u aprilu niže su za 2,3 odsto u odnosu na mart, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u aprilu niže su za 2,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na april lani više za 5,2 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u aprilu niže su za 2,1 odsto u odnosu na mart, a u odnosu na isti mjesec lani više za 11,8 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u aprilu niže su za 7,4 odsto u odnosu na mart, intermedijarnim proizvodima za 2,3 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto, dok su cijene više za 1,1 odsto u netrajnim proizvodima za široku potrošnju, a ostale nepromijenjene u trajnim proizvodima za široku potrošnju.

U aprilu u odnosu na prethodni mjesec proizvođačke cijene su pale u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 12,2 odsto, a u vađenju ruda i kamena za 1,1 odsto, za koliko su niže i u prerađivačkoj industriji.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u FBiH u aprilu porasle su za 8,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na decembar 2022. godine niže za 0,1 odsto.

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...