Projekat RS-a i Srbije: Komisija za koncesije nije imala kvorum, izgledno očitovanje suda o HE na Drini

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Komisije za koncesije ponovo nije bilo kvoruma, pa je izgledno da će se Ustavni sud Bosne i Hercegovine ponovo očitovati o (ne)ustavnosti hidroelektrana na Drini, što je zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

Time je nastavljeno prebacivanje odgovornosti između između ove dvije institucije. Ustavni sud je ranije odlučio da se ova komisija očituje po ovom pitanju, ali članovi komisije nisu uspjeli postići dogovor.

Apelanti u međuvremenu od Suda traže da odredi zaštitne mjere, dok se ne donese konačna odluka po ovom pitanju. Međutim, kako saznajemo, radovi su već počeli. Podsjećamo, planirana je gradnja tri hidroelektrane ukupne vrijednosti više od milijardu KM.

Šta će se desiti ako se zaštitne mjere odrede ili ako se presuda donese tokom gradnje ili nakon što se ona okonča?

Članovi komisije, čiji je predsjedavajući Milomir Amović, ni prošle sedmice nisu uspjeli postići dogovor. Sud Bosne i Hercegovine je u februaru ove godine, po apelaciji člana ove komisije Mensura Šehagića, poništio legalnost njenog sastava. Šehagić je apelaciju podnio zbog toga što sastav komisije nije odražavao administrativnu i etničku strukturu Bosne i Hercegovine.

Stručnjak za pitanje državne imovine Muharem Cero je više puta upozoravao da je komisija nepotpuna i da je većini članova istekao mandat.

Gradnja ovih energetskih postrojenja je sporna zbog toga što Bosna i Hercegovina, kao međunarodni akter, uopće nije razmatrala ovo pitanje – državna vlast je bila potpuno isključena. Pravni spor po ovom pitanju traje već dvije godine.

Najnovije

Milanovićev čudni govor na Alki: Spominjao je “srpski svet”, Kur‘an, Ruse, Turke…

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način...