PROMJENE, ALI NA GORE: Elektroprivreda BiH potonula u rekordan gubitak dok je u isto vrijeme Elektroprivreda RS ostvarila rekordan profit!

Preporučujemo

Godina 2023. bila je najbolja u historiji Еlektroprivrede Republike Srpske, dok je istovremeno poslovna 2023. godina bila najgora u poslijeratnoj historiji Elektroprivrede BiH.

Već dvadesetak godina uzastopno, Elektroprivreda BiH je poslovala sa solidnim neto profitom, koji je redovno premašivao 60 miliona KM. Poslovnu 2022. godinu, sarajevska kompanija je okončala sa dobiti od oko 6 miliona KM, da bi u prethodnoj 2023. godini potonula u rekordan gubitak, nejveći u poslijeratnom periodu ovog preduzeća od javnog interesa.

- -

Gubitak u 2023. je posljedica velikog smanjenja prihoda. Ukupni prihodi su u 2022. iznosili oko milijardu i 307 miliona KM, da bi u prošloj godini pali na oko milijardu i 166 miliona maraka. S druge strane, rashodi su porasli sa milijardu i 296 miliona na milijardu i 307 miliona maraka za godinu dana.

U decembru su iz EPBiH iznijeli procjenu da će u 2023. godini gubitak iznositi više od 80 miliona KM, što rječito svjedoči o nesnalaženju nove uprave predvođene SDP-ovim kadrom Sanelom Buljubašićem, koji je na čelo EPBiH došao bez i jednog dana radnog staza u struci. Prije dolaska na čelo EPBiH, Buljubašić je bio načelnik općine Srebrenik.

Na drugoj strani, poslovna godina 2023. bila je najbolja u historiji Еlektroprivrede Republike Srpske, ocijenio je Luka Petrović, generalni direktor ЕRS-a.

“Dobit Еlektroprivrede Republike Srpske za 2023. godinu iznosi 144.857.000 KM”, kazao je Petrović.

- -

Prema njegovim riječima, niz pozitivnih okolnosti uticalo je na rekord, a prije svih odlična hidrologija i stabilne termoelektrane.

On je napomenuo da ne očekuje da će poslovanje ERS-a u ovoj godini biti kao prošle godine, najviše zbog toga što su već vidljivi padovi cijena struje na vanjskim tržištima i berzama, zbog čega su pali i prihodi ERS-a iz izvozne cijene struje.

Kako je portal BiznisInfo.ba ranije pisao, i Elektroprivreda HZHB ostvarila je u 2023. godini veliki rast prihoda kao i dobit od 52,5 miliona KM. Tako da je Elektroprivreda BiH jedini gubitaš među elektroprivredama u BiH.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...