Pronađena najstarija poruka u boci: Bačena sa njemačkog jedrenjaka 1886.

preporučujemo

Najstarija poruka u boci na svijetu pronađena je na plaži u Australiji. Par koji je pronašao isprva je smatrao da bi lijepo izgledala na polici sa knjigama.

Tonya Illman u januaru je na otoku Wedge pronašla 132 godine staru poruku u boci. Njen muž Kym Illman rekao je za Guardian da su isprva smatrali da se radi o smeću, ali su ubrzo shvatili da su pogriješili. Ono što je donio u kuću bila je hrpa vlažnih, starih papira koje je stavio pored peći da se osuše.

Kasnije je ustanovljeno da su na papirima bile zapisane poruke na njemačkom jeziku koje datiraju iz juna 1886. Autentičnost je potvrdio Muzej zapadne Australije.

“Boca je bačena u more sa njemačkog jedrenjaka Paule 1886. godine. Plutala je preko Indijskog okeana, 950 km od australske obale”, kaže Ross Anderson, pomoćni kustos muzeja pomorske arheologije.

Njemački brodovi su u to vrijeme provodili eksperiment koji je uključivao bacanje hiljada boca u more zbog praćenja okeanskih struja. Svaka poruka bila je obilježena koordinatom broda, datumom i nazivom broda.

Pojedinosti poruke podudarale su se sa pomorskom dokumentacijom broda, a Anderson je uspoređivao i uzorke rukopisa s zapisima kapetana broda u časopisu o meteorologiji.

Njegovo otkriće potvrdili su i njemački stručnjaci.

Prethodna najstarija pronađena poruka u boci bila je stara 108 godina.

M. I.

Pročitajte:  U Australiji izmjereno 50.7 stepeni Celzijusa

Najnovije

SAD prijeti Rusiji: Sjeverni tok 2 ne mora biti otvoren

Sjedinjene Američke Države su zaprijetile da će zaustaviti otvaranje ključnog plinovoda koji bi slao ruski gas u zapadnu Evropu,...