Pronađena najstarija poruka u boci: Bačena sa njemačkog jedrenjaka 1886.

Preporučujemo

Najstarija poruka u boci na svijetu pronađena je na plaži u Australiji. Par koji je pronašao isprva je smatrao da bi lijepo izgledala na polici sa knjigama.

Tonya Illman u januaru je na otoku Wedge pronašla 132 godine staru poruku u boci. Njen muž Kym Illman rekao je za Guardian da su isprva smatrali da se radi o smeću, ali su ubrzo shvatili da su pogriješili. Ono što je donio u kuću bila je hrpa vlažnih, starih papira koje je stavio pored peći da se osuše.

- -

Kasnije je ustanovljeno da su na papirima bile zapisane poruke na njemačkom jeziku koje datiraju iz juna 1886. Autentičnost je potvrdio Muzej zapadne Australije.

“Boca je bačena u more sa njemačkog jedrenjaka Paule 1886. godine. Plutala je preko Indijskog okeana, 950 km od australske obale”, kaže Ross Anderson, pomoćni kustos muzeja pomorske arheologije.

Njemački brodovi su u to vrijeme provodili eksperiment koji je uključivao bacanje hiljada boca u more zbog praćenja okeanskih struja. Svaka poruka bila je obilježena koordinatom broda, datumom i nazivom broda.

Pojedinosti poruke podudarale su se sa pomorskom dokumentacijom broda, a Anderson je uspoređivao i uzorke rukopisa s zapisima kapetana broda u časopisu o meteorologiji.

- -

Njegovo otkriće potvrdili su i njemački stručnjaci.

Prethodna najstarija pronađena poruka u boci bila je stara 108 godina.

M. I.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...