Pronađena radioaktivna kapsula koju je Rio Tinto izgubio prije nekoliko dana

Preporučujemo

Mala radioaktivna kapsula Rio Tinta koja je nestala prije šest dana u zaleđu, pronađena je južno od Newmana u Australiji.

Ministar hitnih službi Australije Stephen Dawson otkrio je da je kapsula otkrivena jutros oko 11 sati, po lokalnom vremenu, a pronašli su je DFES-a i nuklearne vlasti dok su pretraživali područje duž Velike sjeverne magistrale.

“Igla u plastu sijena” kako ju je Dawson nazvao pronađena je dva metra od puta.

Kapsula duga osam milimetara koja je sadržavala cezijum-137 transportovana je unutar mjerača radijacije sa lokacije rudnika Rio Tinto u Pilbari do Perta kada je, kako se činilo, ispala kroz rupu u kutiji u kojoj se nosila i zatim ispala sa zadnjeg djela kamiona.

Mjerač radijacije napustio je rudnik Rio Tinto 11. januara i stigao u depo u Malagi 16. januara . ali nije raspakovan do 25. januara, kada je otkriveno da se raspao tokom putovanja.

Kada je izvođač shvatio da radioaktivna kapsula – koja emituje 10 puta više zračenja od rendgenskog zraka grudnog koša sa udaljenosti od jednog metra – nedostaje, obavijestili su nadležne, ali je trebalo još dva dana da javnost bude.

Vjeruje se da je kapsula tada pala kroz rupu za vijak i sa stražnje strane kamiona negdje između Newmana i Pertha.

Najnovije

Krišto u EP-u: Umjesto nametanja secesionističkih ciljeva, BiH potrebno očuvanje temeljnih postavki koje su garantirale mir

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto danas se u Briselu obratila članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske...