Prošao hitni postupak SDA-ovog prijedloga izmjena ZKP-a

Preporučujemo

Prijedlog SDA koji se nalazi pred poslanicima, a za koji je na prošloj sjednici oovog doma traženo da bude razmatran po hitnoj proceduri tada nije dobio podršku poslanika iz entiteta Republika Srpska te je upućen na usaglašavanje Kolegiju, koje nije uspjelo, piše NAP.

Danas su poslanici podržali hitni postupak ovog prijedloga izmjena. Sa 19 glasova za, 11 protiv i šest suzdržanih prihvaćen je prijedlog izmjena ZKP-a. Za su glasali SDA, SBB, SDP, DF, A-sda, BPS, Nezavisni blok, a protiv su bili SNSD, HDZ BiH i DNS, a suzdržani SDS, NDP i HDZ 1990.

- -

Podsjećamo, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku još u junu prošle godine Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim.

Čak su i od istjecanja šestomjesečnog roka koji je Sud dao Parlamentarnoj skupštini da izmijeni ovaj zakon i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, čije su pojedine odredbe također proglašene neustavnim, prošla skoro tri mjeseca.

Na poslanicima Predstavničkog doma je pritisak da usvoje zakon koji je u proceduri, jer postoji opasnost da Ustavni sud BiH na sutrašnjoj sjednici van snage stavi neustavne odredbe i ZKP-a i Zakona o OSA-i.

Time bi u pitanje bili dovedeni brojni istražni i drugi procesi u krivičnim predmetima pred pravosudnim institucijama u BiH. Iako se očekivalo, na dnevnom redu današnje sjednice nije se našao Nacrt Zakona o OSA-i koji je jučer na prijedlog Ministarstva sigurnosti utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...