“Prosinečki je kvalitetno rješenje, ali…”, mišljenja bh. stručnjaka

Preporučujemo

Hrvatski stručnjak i bivši reprezentativac te zemlje Robert Prosinečki sjeo je na užarenu klupu A-selekcije BiH, a ono što je za sada sigurno je da ga očekuje jako mnogo posla dok dovede u red bh. zmajeve koji su protekli kvalifikacioni ciklus predvođeni Mehmedom Baždarevićem odigrali katastrofalno, piše oslobođenje.ba.

Pred Prosinečkim, koji će danas potpisati ugovor sa NSBiH, sada je da obnovi ekipu, osvježi je mlađim igračima i povrati zdravu atmosferu poput one koja je vladala pred odlazak u Brazil.

Za mišljenje o potezu FSBiH da postavi Prosinečkog za šefa bh. tima pitali smo neke od premijerligaških trenera koji su imali dosta različite stavove o svemu.

Trener Radnika Mladen Žižović kaže kako treba dati podršku Prosinečkom.

“Realno, mislim da imamo šanse da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Radi se o čovjeku koji ima iza sebe vrhunsku karijeru i znanje u trenerskom poslu tako da mu puno želim sreće u narednim kvalifikacijama”, govori Žižović.

“Iskreno, više bih volio da je Amar Osim selektor jer mislim da ima znanje, poznaje našu ligu i odnose, ali šta je – tu je. Prosinečkom želim sreću. Volio bih kad bi pratio malo više Premijer ligu BiH jer ovdje ima dobrih igrača. Svi igrači koji su uspjeli vani, igrali su ovdje i odavde su ušli u dobre karijere. Znači, neko je radio nešto s tim igračima. Ali, ovdje nama niko i ništa ne valja. Mi nemamo vani puno talenata, pa da uzmeš gotovog igrača”, rekao nam je trener Mladosti Edis Mulalić.

Trener Željezničara Admir Adžem je također bio za domaćeg stručnjaka.

“Mislim da je za ovaj posao najbolji čovjek iz BiH. Ali, Robert je izabran, pa ćemo vidjeti koliko će moći s trenutnim igračima s obzirom na to da je nastupila smjena generacija,”, kaže Adžem, dok je trener Krupe Slobodan Starčević dodao:

“Imali smo u izboru trenera koji je mnogo napravio u BiH i trenera koji se dokazao i vani, mada nije ni to bio neki spektakularan uspjeh. Ipak, sjećam se da je Azerbejdžan igrao dosta lijep fudbal s Robertom”.

Igor Janković, trener Borca, mišljenja je da je izbor trebao biti domaći.

“On je kvalitetno rješenje za selektora. Ali moje lično mišljenje je da smo trebali izabrati domaćeg stručnjaka poput Osima. Imamo i ovdje kvalitetnog kadra, jer, ako nas se stalno zaobilazi, za šta onda učimo i trudimo se?”, pita se Janković.

Trener Širokog Brijega Goran Sablić poznaje Prosinečkog.

“Veliko ime, velika karizma i talenat. Važno je što je pokazao da ima želju voditi BiH. Prosinečki je van terena narodni čovjek, gdje god da se pojavi, poštovan je i omiljen”, rekao je Sablić.

Feđa Dudić, trener GOŠK-a, smatra da je dobra stvar što je na selektorsku poziciju došao čovjek koji ima ugled u cijelom svijetu.

“Ne bih imao ništa protiv ni da je izabran Amar, ali je i Prosinečki dobro rješenje. Želim mu sreću, dosad je pokazao da je kvalitetan stručnjak”, kazao je Dudić.

 

 

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...