Prosinečki: Motivacija je velika, svi žele igrati za svoju zemlju

Preporučujemo

Robert Prosinečki, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, pred put u Belfast na meč Lige nacija kazao je da u timu vlada dobra atmosfera, te da u ekipa ima kvalitet da igra sa bilo kojom reprezentacijom u Evropi.

“Očekivanja su velika. Atmosfera je dobra iako smo imali problema sa povrijeđenim igračima. Tri dana radimo, nadamo se da ćemo napraviti dobar rezultat”, poručio je Prosinečki za N1.

- -

Što se tiče Asmira Begovića, golmana Bornemoutha, on neće braniti u susretima Lige nacija sa Sjevernom Irskom i Austrijom, ali Prosinečki je kazao da na njega itekako računa za oktobar.

“Imali smo razgovor. Došao je u Sarajevo, dugo smo razgovarali i na kraju krajeva – u dobrim smo odnosima. To nije bilo sporno, desilo se da nije sa nama za ove dvije utakmice. To ne znači da u desetom mjesecu neće biti tu za Ligu nacija i prijateljsku utakmicu u Turskoj”, rekao je za N1 hrvatski stručnjak.

Što se tiče Sjeverne Irske i meča koji je na rasporedu 8. septembra, Robert Prosinečki je kazao da je analizirao igru sa ekipom.

“Radi se o timu koji je isti šest godina. Igra prepoznatljiv nogomet sa dugim loptama i agresivnošću, pogotovo u Belfastu. Nimalo lagana reprezentacija, koja je bila blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo. Izgubili su u baražu od Švicaraca, penalom, koji nije ili jeste bio. Radi se o reprezentaciji koja može ugroziti svakoga”, rekao je Prosinečki.

- -

Ocijenio je da u timu od okupljanja u SAD-u do Južne Koreje, vladala dobra atmosfera.

“BiH igra dobar nogomet. Nadam se da ćemo to gajiti i u ove dvije utakmice. Ovo je dobro takmičenje. Pokazat ćemo se. Igrači imaju želju veliku, uz kvalitet bi mogli dobro odigrati. Prvi Irci, onda za tri dana dolazi Austrija. Nadamo se pozitivnim rezultatima”, izjavio je Robert Prosinečki za N1.

On je kazao da je podmladio ekipu, te da taj proces još nije završen.

“Dva mlada igrača imamo u sastavu protiv Sjeverne Irske. Podmladili smo tim. U21 reprezentacija igra kvalifkacije, ostavili smo gro igrača tu, da naprave veliki pomak i odu na Europsko prvenstvo. Uz ove starije, podmlađujemo ekipu. Imamo igrače koji će biti budućnost bh. nogometa”, rekao je.

Prosinečki ima poruku za sve one koji bi u budućnosti mogli dobiti poziv za nacionalni dres.

“Motivacija je velika. Svi žele igrati za svoju zemlju. To ćemo gajiti. Svi su dobrodošli, koji ne žele, ko drugačije razmišlja, bolje da ne dolazi. Mi imamo dobru atmosferu, nadam se da će nas to dovesti do rezultata”, poručio je selektor BiH za N1.

BiH je na dobrom putu da napravi dobar rezultat, smatra Prosinečki.

“To je odlazak na veliki takmičenje. Europsko prvenstvo. Ovo je najbolje što BiH ima, tražit ćemo još igrača. Izazov je, naglasio sam, bilo šta osim odlaska na Europsko prvenstvo je najgore što se može desiti”, rekao je Prosinečki za N1.

On je ponovio da BiH ima kvalitet te je poručio:

“Tako će ih zapamtiti u zemlji. Možeš igrati u Romi, Juventusu, ali drugačije je kada napraviš nešto u reprezentaciji. Za sada sve dobro funkcionira, kada se radi – radi se. Razgovaram sa svima, prava smo reprezentacija”, kazao je na koncu Robert Prosinečki.

Podsjećamo, najnovije UEFA-ino takmičenje počinje danas, 6. septembra.

Završnica takmičenja koje je osmišljeno kako bi se smanjio broj prijateljskih utakmica, a povećao broj takmičarskih planirano je za juni 2019. godine, kada će biti odlučen pobjednik.

U takmičenju učestvuje ukupno 55 reprezentacija iz Evrope, koje su podijeljene u četiri razreda, a svaki razred je podijeljena na četiri grupe.

Reprezentacija BiH će nastupiti u grupi 3 Lige B sa selekcijama Austrije i Sjeverne Irske, a takmičenje počinje gostovanjem u Belfastu 8. septembra.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...