Prosinečki: Ne vjerujem da ima klanova u svlačionici

Preporučujemo

Nešto manje od 24 sata prošlo je od kako je Robert Prosinečki imenovan za šefa struke fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine. Za N1 govorio je o utiscima nakon prespavane noći.

“Bilo je puno poziva, puno su htjeli čuti moja razmišljanja. Sigurno se osjećam super. Motiviran sam, sa puno iluzija – da što prije počne moj mandat”.

- -

Prosinečki je za N1 kazao da će već sutra doputovati u Sarajevo.

“Već razmišljam o tome da BiH što bolje igra, i da napravimo što bolji rezultat. Dugo ću boraviti u Sarajevu, kada počne prvenstvo, bit ću tamo i gledati ću sve utakmice”, naveo je popularni “Žuti”.

Prvi reprezentativni ispit na novom poslu Prosinečki ima 28. januara protiv SAD-a i 31. januara protiv Meksika, oba meča se igraju na tlu SAD-a.

Miroslav Ćiro Blažević bio je prvi profesionalni trener Prosinečkom u Dinamu, a Ćiro je 4. januara za N1 kazao da je Prosinečki naučio sve od njega.

- -

“Sigurno je da je Ćiro svih ovih godina obilježio i moju karijeru, i u nogometu, i u terenerskom poslu. Naučili smo mnogo od njega. On je kod nas legenda koja je osvojila treće mjesto. On je bio i u Bosni selektor, a da li smo sve naučili ili ne – lijepo je čuti pohvale od njega”, naveo je.

Prosinečki je u razgovoru za N1 otkrio i to da će američka turneja krajem januara biti test za mlade igrače – ali i za one iz Premijer lige BiH.

“Sigurno, igrači koji igraju u velikim klubovima – neće ih pustiti. Mlada U21 reprezentacija ima kvalitet, uzet ćemo nešto igrača iz domaćeg prvenstva, da vidimo šta mogu – šta ne mogu”, izjavio je Prosinečki.

“Presretan sam što mogu voditi kvalitetnu reprezentaciju. Mogu igrati ofanzivno, i da mi budemo ekipa koja dominira. Ako pogledamo kakve igrače ima Bosna – samo tako možemo i igrati. Imamo igrače iz velikih klubova, mladih igrača koji dolaze. Za Bosnu nema straha, nadam se da ćemo igrati lijep nogomet”, pojasnio je Prosinečki na pitanje kakva će mu biti fudbalska filozofija.

Ranije je otkrio za N1, ali i ponovo potvrdio da će razgovarati sa Lulićem i Ibiševićem, igračima koji su se oprostili od reprezentativnog dresa. Ipak, nema razloga za zabrinutost.

“Bosna ima mladih igrača, sa mladima treba raditi. Ima kvalitetnih igrača koji mogu imati mjestau A reprezentaciji”, naveo je selektor BiH.

Odgvoorio je Prosinečki i na pitanje N1 o sve češćoj fudbalskoj pojavi u regiji i svijetu – a to su klanovi u svlačionicama.

“Nadamo se da ćemo to riješiti. Ne vjerujem da ima klanova, ima dobrih igrača koji su međusobno dobri, pa se priča o tome. Nadam se da svi žele rezultat, a to je da Bosna ode na veliko takmičenje. Vidjet ćemo šta ćemo raditi sa klanovima. Sigurno je da svi koji dolaze – da će igrati maksimalno. Bio sam nogometaš, svi žele velike rezultate. Svi žele na veliko takmičenje, a kada imaš rezultat – to razbija klanove”.

“Imam lakši posao od prethodnika. Evropsko prvenstvo, puno više ekipa ide. Sa Lige nacija se može otići tamo. Bosna ima kvalitet, svi znaju za dosta igrača, pričaju o njima. Ako se dobro postroji, Bosna mora na Evropsko prvenstvo”, kazao je Robert Prosinečki javljanju za N1 u manje od 24 sata od kada je postao selektor A reprezentacije BiH.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...