- Advertisement -

Prošlo je 15 godina: General Mehmed Alagić nije umro od srca nego od nepravde

Preporučujemo

Tog 7. marta prije 15 godina tuga je obavila cijelu Krajinu. Tiho, sa nevjericom izgovarali su svi- otišao je naš general! Legendardni krajiški komandant i general Armije R BiH Mehmed Alagić umro je od srčanog udara u rodnom selu Fajtovci kod Sanskog Mosta.

-Alagić nije umro od srca nego od nepravde, kazao je tada rahmetli Alija Izetbegović.

Otišao je veliki čovjek na bolji svijet samo nekoliko dana prije nego je Hagu trebala biti održana predstatusna konferencija o njegovom slučaju. Kasnije će se pokazati da je  tadašnja tužiteljica Carla del Ponte iskonstruisala hašku optužnicu, jer je željela po svaku cijenu bošnjačke generale, a posebno tada Alagića, vidjeti u zatvoru.

Redovima Armije R BiH Mehmed Alagić priključio se kao potpukovnik bivše JNA. Bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa. Nakon rata bio je načelnik Sanskog Mosta.

Ostat će svima u sjećanju slika veličanstvenog oslobađanja platoa Vlašića, što su herojskom borbom odradile jedinice pod njegovom komandom, u zimu 1994. godine.

U ljeto 1994.godine  Alija Izetbegović je gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića:

„Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?“

„Ili ćemo uzeti ili nas neće biti“-odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću.

„Kako Mehmede“ – pitao je predsjednik?

„Za ovo što je ispred nas, ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg“ – samouvjereno je kazao general.

Bio je na čelu jedinica Armije RBiH koje su nekoliko mjeseci pred okončanje rata, 1995. godine stigle nadomak Banja Luke. Kasnije, javnost će saznati da je ulazak u Banja Luku zaustavljen diplomatskom intervencijom SAD.

Mehmed Alagić rođen je 8. jula 1947, a umro je 7. marta 2003. godine.

Obilježavanje godišnjice

Za danas je planirana posjeta porodici generala Alagića, nakon čega će u sali Kina „Sana“ održati se akademija pod nazivom „Sjećanje na generala Alagića“. Potom će se delegacije uputiti do mezara generala Alagića, koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije u Fajtovcima, gdje će položiti cvijeće i proučiti Fatihu.

(E.L.)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bivšem ukrajinskom predsjedniku zabranjen izlazak iz zemlje

Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku tijela NATO saveza u...