Prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo povećane plate za 2,5 posto

Preporučujemo

Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo potpisao je s Vladom Kantona Sarajevo novi kolektivni ugovor u trajanju od gotovo tri godine, čiji ukupan iznos je gotovo 80 miliona KM, piše radiosarajevo.ba.

Riječ je o kolektivnom ugovoru koji bi trebao osigurati sva prava za prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo, ali i niz poboljšanja među kojima je i povećanje plaće za sve prosvjetne radnike. Ugovor su u zgradi Vlade KS-a  danas potpisali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH – Kantonalni odbor KS-a Saudin Sivro.

- -

“Danas smo potpisali kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, koji će važiti do 31. augusta 2020. godine i koji sadrži 188 članova vrijednih 80 miliona KM. U njemu su sadržana sva prava prosvjetnih radnika KS-a, ali i brojna poboljšanja kojima ćemo moći nagrađivati prosvjetne radnike”, istaknuo je Sivro za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako je, prvi put u historiji, ovim kolektivnim ugovorom osigurana novčana stimulacija za najbolje prosvjetne radnike za izvanredne rezultate u njihovom radu, te da je gotovo milion KM ugovorom garantirano za ove nagrade.

“Uporedo s ovim potpisat ćemo i sporazum o osnovici za plaće u  2018. godini koji osigurava da će plaće svih prosvjetnih radnika u KS-u biti povećane za 2,5 posto. S druge strane imamo još niz poboljšanja, poput stimulacije za one koji su napredovali u najviše stručno zvanje, kao i za nastavnike koji rade u specijalnom obrazovanju i nastavnike koji rade s djecom prema individualnom planu i programu u redovnom obrazovanju. Osigurali smo, dakle, i novac za sistematski pregled, kao i niz drugih pogodnosti i bitnih stvari za prosvjetne radnike. Na taj način prosvjetni radnici će biti u potpunosti zaštićeni, te u narednom periodu očekujemo da ćemo pokušati i dalje unaprijeđivati radno-pravni status prosvjetnih radnika”, zaključio je Sivro.

Najnovije

Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio...