Protesti zbog Nacionalnog parka “Drina”: Bošnjacima u Srebrenici oduzima se privatna imovina

Preporučujemo

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o formiranju Nacionalnog parka „Drina“ na prostoru opštine Srebrenica.

Prema toj odluci NP „Drina“ obuhvata površinu od 28 hektara, od čega najveći dio površine 90% nacionalnog parka se nalazi na prostoru koji naseljava bošnjačko stanovništvo.

- -

Ono što najviše zabrinjava bošnjačke povratnike je činjenica da će njihova privatna imovina biti dio nacionalnog parka, sa čime se oni ne slažu, te najavljuju proteste.

Također se plaše da će im biti ograničeno kretanje , te da na svojoj zemlji neće moći raditi ono što žele, i da je ovo u stvari indirektno oduzimanje njihove zemlje.

Da je njihova sumnja i zabrinutost opravdana, govori i činjenica da niko od nadležnih nije upoznao mještane ovih sela, šta dobijaju a šta gube ulaskom u sastav nacionalnog parka.

Nakon što je usvojen Zakon o Nacionalnom parku „Drina“, Skupština opštine Srebrenica donijela je odluku o osnivanju javnog preduzeća. Sjedište je u Skelanima, a za vršioca dužnosti direktora imenovan je Dragan Glišić, odbornik SNSD-a u SO Srebrenica. Predsjednik Upravnog odbora preduzeća je Radomir Pavlović, potpredsjednik SO i odbornik SNSD-a u lokalnom parlamentu.

- -

(E.I.)

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...