PRVA ISTRAŽIVANJA U RS Dodik vodi ispred Ivanića 10 posto, raste rejting Čavićevog NDP-a

preporučujemo

Prva istraživanja javnog mnijenja u Republici Srpskoj, pokazala su ono što je i laicima odavno bilo jasno.

Opozicija, koja je posljednje četiri godine imala sve adute u rukavu da poentira i pobijedi ubjedljivo vlast koja je srljala iz greške u grešku, teško da će prema istraživanjima do kojih je došao Index.ba. uspjeti da napravi veći pomak do oktobra.

Posljednje istraživanje stiglo je iz Beograda u Banja Luku prije sedam dana i ne razlikuje se mnogo od onoga, NDI (National democratic institute – koja su se do sada smatrala najpouzdanijima i najtačnijima).

Prema oba, ubjedljivo vodi Savez nezavisnih demokrata (SNSD) sa 31 posto glasova za sada opredjeljenih glasača u Republici Srpskoj. Druga je, očekivano, Srpska demokratska stranka (SD) sa svega 18 postotaka. Najveći pad u odnosu na izbore iz 2014. godine, ipak bilježi Partija demokratskog progresa, koja je trenutno u ravni sa DNS i Narodnom strankom Ognjena Tadića. Obje političke partije imaju povjerenje 5, 5 posto birača.

Iako je prije mjesec i po dana, NDP Dragana Čavića imala problema sa cenzusom, prema posljednjim brojkama, prešli su cenzus i na 4, 6 posto su.

Gdje je opozicija pogriješila?

Četiri godine, otkako je PDP došla na vlast, ne dešava se ništa, osim što građane svakodnevno „bombarduju“ saopštenjima, pres konferencijama, na kojima nam ne govore ništa što već ne znaju. I ponavljaju istu priču unedogled.

Naravno, tu je afera i koja je svojevremeno potresala BiH. Njihov ministar vanjskih poslova, Igor Crnadak, potrošio je hladno 300 hiljada maraka na putovanja. Novac poreskih obveznika. Svih nas. Rezultati nevidljivi. Prosječan glasač može se samo upitati: A šta su ovi bolji od onih?

I od Mladena Ivanića se mnogo više očekivalo. Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ima dvije taktike. Jeftini populizam ili nikom korisnu tešku demagogiju. I da, naravno da je opšte poznato da je dva puta već dobio podršku Bošnjaka is RS, većinom is SDA. Zašto bi se on sada nešto sukobljavao sa dijelom svoga biračkog tijela? Naravno, ponekad je u redu, kada svi trebamo dokazati da smo „veći katolici of Pape“ i vrisnuti i stati iza svog nacionalnog korpusa. Čisto da ne usfali tenzija.

SDS nije pokazala ništa osim Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji kao iznova i iznova ponavlja : „ovo je nepravda“, i sam svjestan da ima ovlaštenja ranga predsjednika mjesne zajednice. Da, svi smo svjesni problema sa pravosudnim sistemom BiH. Tužilaštvom BiH. Ali, valjda i on. Za četiri godina cirkusa Dragana Mektića, uveselili smo se tonom krivičnih prijava, koje su ili odbačene ili na „dugom štapu“ . I najvažnije, saznali da „neki ljudi“ imaju seksualne odnose u Portorožu. Vrhunac showa bill je rečenica na Trgu Krajine na skupu „Pravda za Davida“ kada je uzviknuo „Niko ne sme da Vas bije“ (sličnost sa Gazimestanom je slučajna) i braniće vas banjalučki SDS (koji ne postoji kao odbor dvije godine).

Zašto je rejting skočio Draganu Čaviću? Da li zbog rečenice koja je odjeknula glasno: „Nećemo da budemo privjesci Savezu za promjene!“

I red je više bio da to neko javno kaže. Zašto samo statirati između već oprobanih i dokazanih statista iz PDP i SDS? Pogotovo stranka koja je i napravila najjaču opoziciju Dodiku 2010.godine. I koja je, da nije bilo pogrešnih ujedinjenja sa minornim strankama, možda sada imala i osam posto.

Šta reći za SNSD? Već 12 godina nas zadužuju, lažu pored zdravog vida, uma i sluha i prolazi im. Davno je njihov lider Milorad Dodik naučio da od jednog poslanika napravi vlast dok maše sa balkona Banskog dvora, a u leđa mu puše povjetarac sa zapada.

Vlast sa jednim poslanikom i par tenkova. A šta tek može sad sa većinom u Skupštini RS, Vladom koja sluša bespogovorno, štanca hartije od vrijednosti, pravi autoputove za nigdje i pod kontrolom drži i medije i policiju.

Željka Cvijanović vodi ispred Vukote Govedarice za pet posto u utrci za predsjednika RS.

Istraživanja pokazuju da za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik vodi ispred Mladena Ivanića za čak deset posto! I to bez hrvatskih glasova, za koje sada reče da ih Srbi svojim legitimitetom trebaju braniti.

(Edina Latif)

Najnovije

Radnici Boksita u Milićima imaju dvije opcije: Vakcinacija ili otkaz

Rajko Dukić, predsjednik Boksita, izdao je instrukciju, odnosno naredbu radnicima te kompanije iz Milića da sa vakcinišu. U suprotnom,...