Prva transverzala na dugom štapu

Preporučujemo

Gradnje kružnih tokova i prve transverzale najznačajniji su projekti koji bi trebali biti realizovani u općini Vogošća. Po riječima premijera KS-a Adema Zolja, dogovorena je dinamika radova na izgradnji kružnih tokova.

– Prioritet je kružni tok na Vogošćanskoj petlji, a iz JP Ceste FBiH su nam obećali da će brzo krenuti sa radovima. Što se tiče drugog kružnog toka kod hotela Sunce, Vlada KS-a je ponudila finansijsku pomoć u izgradnji.

Općina Vogošća treba da riješi imovinskopravne odnose, a JP CFBiH da realizuje projekt. Oba ova toka bi trebala krenuti sa izgradnjom ove godine. Kada je u pitanju izrada prostorno – planske dokumentacije za trasu Prve transverzale, pojavili su se manji problemi jer trasa prolazi pored gasnih instalacija i željezničke pruge. Dogovoreno je da će se brzo razgovarati sa federalnim ministrom i sa upravama BH gasa i Željeznica FBiH oko trase prve transverzale, koja je fiksna i ne može se pomjerati. Izgradnja Prve transverzale nije samo prioritet KS-a već i države BiH i zato se Vlada FBiH i pojavila kao investitor, istakao je premijer Zolj.

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, rekao je da je ova lokalna zajednica uradila koncepte za A fazu sva četiri regulaciona plana koji podrazumijevaju obuhvat Prve transverzale.

– Nakon dobijanja saglasnosti od BH gasa i Željeznica FBiH na koncepte ovih regulacionih planova, potrebno je provesti proceduru koja podrazumijeva fazu nacrta kad se usvoji na Općinskom vijeću, a nakon toga i donošenje odluke o usvajanju ovih regulacionih planova. Sve su to preduslovi da se kasnije adekvatno isplanira izgradnja Prve transverzale na dionici od Vogošćanske petlje do Hotonja, pojasnio je načelnik Smajić.

Vlada KS-a je za izgradnju kružnog toka na Vogošćanskoj petlji obezbijedila oko milion KM, a potrebno je obezbijediti 500.000 KM za radove na kružnom toku kod hotela Sunce.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...