Prva transverzala na dugom štapu

Preporučujemo

Gradnje kružnih tokova i prve transverzale najznačajniji su projekti koji bi trebali biti realizovani u općini Vogošća. Po riječima premijera KS-a Adema Zolja, dogovorena je dinamika radova na izgradnji kružnih tokova.

– Prioritet je kružni tok na Vogošćanskoj petlji, a iz JP Ceste FBiH su nam obećali da će brzo krenuti sa radovima. Što se tiče drugog kružnog toka kod hotela Sunce, Vlada KS-a je ponudila finansijsku pomoć u izgradnji.

- -

Općina Vogošća treba da riješi imovinskopravne odnose, a JP CFBiH da realizuje projekt. Oba ova toka bi trebala krenuti sa izgradnjom ove godine. Kada je u pitanju izrada prostorno – planske dokumentacije za trasu Prve transverzale, pojavili su se manji problemi jer trasa prolazi pored gasnih instalacija i željezničke pruge. Dogovoreno je da će se brzo razgovarati sa federalnim ministrom i sa upravama BH gasa i Željeznica FBiH oko trase prve transverzale, koja je fiksna i ne može se pomjerati. Izgradnja Prve transverzale nije samo prioritet KS-a već i države BiH i zato se Vlada FBiH i pojavila kao investitor, istakao je premijer Zolj.

Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća, rekao je da je ova lokalna zajednica uradila koncepte za A fazu sva četiri regulaciona plana koji podrazumijevaju obuhvat Prve transverzale.

– Nakon dobijanja saglasnosti od BH gasa i Željeznica FBiH na koncepte ovih regulacionih planova, potrebno je provesti proceduru koja podrazumijeva fazu nacrta kad se usvoji na Općinskom vijeću, a nakon toga i donošenje odluke o usvajanju ovih regulacionih planova. Sve su to preduslovi da se kasnije adekvatno isplanira izgradnja Prve transverzale na dionici od Vogošćanske petlje do Hotonja, pojasnio je načelnik Smajić.

Vlada KS-a je za izgradnju kružnog toka na Vogošćanskoj petlji obezbijedila oko milion KM, a potrebno je obezbijediti 500.000 KM za radove na kružnom toku kod hotela Sunce.

Najnovije

Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade

Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada...