Prve grupe hadžija iz BiH sutra kreću u Mekku

Preporučujemo

Prije polaska u Mekku, hadžije će ogrnuti bijele ihrame i organizirano otići na mikat Zu-l-Hulejfu, gdje će donijeti odluku o činjenju umre.

Posljednji avion s vjernicima iz Sarajevskog muftijstva jučer je sletio u Medinu, čime je kompletiran dolazak svih budućih hadžija iz BiH, javlja Anadolu Agency.

- -

Ove godine hadž, petu islamsku dužnost, obavit će 1.680 vjernika iz BiH u pratnji 38 vodiča i četiri šerijatske konsultantice.

Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča, prenio je dio raspoloženja koje je prisutno među hadžijama.

“Atmosfera među hadžijama je izuzetna, a raspoloženje na veoma visokom nivou. Zdravstveni bilten je vrlo zadovoljavajući. Sve naše hadžije su u dobrom zdravstvenom stanju i osjećaju se pozitivno“, naveo je efendija Čamdžić.

O zdravlju hadžija brine se ljekarski tim kojeg čini šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

- -

Muhamed Ekrem Temim, šef ljekarskog tima, također je potvrdio da su sve hadžije dobro. Istakao je da se njegov tim brine za pružanje ne samo medicinske pomoći, već i moralne i psihičke podrške svim hadžijama 24 sata na dan. Posebno je pohvalio uslove koje je Ured za hadž obezbijedio za ljekarsku ekipu, počevši od nabavke svih neophodnih lijekova i opreme, pa do samog prostora za rad.

Nakon što su posjetili Poslanikovu, a.s., džamiju i u njoj klanjali džuma-namaz zajedno s milion drugih vjernika, danas će posljednja pristigla grupa hadžija obići znamenitosti Medine. U isto vrijeme, hadžije koje su prve stigle u Medinu vrše posljednje pripreme za odlazak, s obzirom da sutra ujutro kreću put Mekke, čime će ujedno započeti i obavljanje hadžskih obreda.

Prije polaska u Mekku, hadžije će ogrnuti bijele ihrame i organizirano otići na mikat Zu-l-Hulejfu, gdje će donijeti odluku o činjenju umre. Neposredno po dolasku u Mekku, organizovano će otići u Harem radi obavljanja Umranskog tavafa i uputiti se ka Safi i Mervi da obave S’aj. Počevši od nedjelje, u naredna tri dana sve hadžije će autobusima visoke turističke klase biti prevezene u Mekku, da bi im se što više olakšao put dug oko 450 kilometara.

“Rukovodstvo Ureda za hadž uvijek nastoji da našim hadžijama boravak u ovim časnim mjestima učini što ugodnijim i da hadžske obrede obave što jednostavnije, sa što manje tegobe i napora. I ove godine činimo sve što je u granicama naših mogućnosti da to bude tako“, istakao je efendija Čamdžić.

Putovanje u Mekku je ujedno prilika da se hadžije prisjete Hidžre, preseljenja Muhammeda, a.s., zajedno s ostalim muslimanima iz Mekke u Medinu.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...