Prvi centar za masažu beba u Sarajevu: Pomoć roditeljima u otklanjanju poteškoća sa kojim se susreću

Preporučujemo

Grčevi, zubići i hiperaktivnost su najčešći problemi sa kojima se susreću roditelji tokom odrastanja njihove djece. Primjenjuju različite metode, koje su nekada djelotvorne, a nekada i ne. U Sarajevu je ovih dana otvoren centar u kojem, između ostalog, postoji i masaža za bebe.

Radi se o masaži kojom se stimulišu sva bebina čula, sistem za varenje, hormoni, imuni sistem, psiho-motorni razvoj, osjećaj za ravnotežu i koordinaciju, razvoj i jačanje mišića, razvoj govora, učenja i koncentracije.

- -

Također, masaža ublažava pojavu gasova i grčeva kod beba, neugodnosti pri nicanju zuba, ali i utiče na smanjenje plača i bolje spavanje beba. U centru licencirani instruktori sprovode jedinstveni program obuke roditelja po standardima Međunarodne asocijacije za masažu beba (IAIM). Tokom programa roditelji uče kako da masiraju svoje bebe dok im instruktori pokazuju pokrete na lutkama.

Ova masaža se u mnogome razlikuje od terapeutske jer je, prije svega, na bebama sprovode isključivo roditelji. Bazira se na indijskoj i švedskoj masaži, refleksologiji i principima joge i izvodi se u cijelom svijetu, na način kako je osmislila Vimala McClure.

Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka i majka troje djece – jedno biološko i dvoje usvojenih, a ujedno je i jedini licencirani instruktor masaže za bebe u BiH.

“Ono što je meni bilo potrebno tokom njihovog odrastanja jeste da se svi naviknemo jedni na druge što majka, kada rodi dijete, ima po svojoj prirodi, a otac možda i ne. Meni je bilo bitno da stvorimo tu međusobnu povezanost, da izgradimo djecu koja će biti sretnija i stabilnija”, pojasnila je Lekić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

- -

Masažom se počela baviti da bi istražila to polje povezivanja unutar jedne porodice.

“Ovo je vrlo specifična vrsta masaže. Nije terapeutska koja se inače primjenjuje. Ovo je masaža gdje roditelji uče kako da masiraju svoju djecu. Masaža za bebe se radi i sa starijom djecom. Sa djecom koja su normalno rođena i zdrava ali i sa djecom koja imaju bilo kakvih poteškoća”, navela je Lekić.

Gotovo svaka majka se susreće sa problemima grčeva i probave kod beba.

“Masažom stimulišemo osnovne sisteme, od varenja do imunog sistema, cirkulacije, kao i učenja i koncentracije, to je ono što sam ja primijetila kod svoje djece. Grčevi i gasovi kod djece su ono čega se sve majke prepadnu, pa i ja sam. Zatim, nicanje zubića, neredovan san. Sve su to stvari kroz koje svaka majka prođe. Međutim, ovom masažom to puno manje doživljavaju i djeca ali i roditelji”, kazala je Lekić.

U posljednje vrijeme jako je čest slučaj autizma i poremećaj hiperaktivnosti, ne samo kod djece u BiH nego i širom svijeta.

“To su djeca s kojima treba malo više raditi. Međutim, masaža im apsolutno pomaže. Smire se, dobiju neku potpuno drugu perspektivu jer obično su ta djeca dosta uznemirena, defokusirana…U BiH se ova masaža ne primjenjuje uopšte. Ovo je jedini studio koji se bavi djecom uopšte. Ovo je nešto sasvim novo. Što se tiče Balkana ima još centar u Beogradu. Ova vrsta masaže se primjenjuje preko 35 godina širom svijeta”, izjavila je Lekić.

Pojasnila je da je IAIM – Međunarodnu Asocijaciju za masažu beba osmislila i napravila Vimala McClure nakon povratka iz Indije gdje je volontirala u sirotištima. Na njeno veliko iznenađenje vidjela je da su djeca u tim sirotištoma puna ljubavi, zdrava, nasmijana i blaga, iako žive u teškim uslovima.

McClure je shvatila da djevojke, koje rade u sirotištima, svakodnevno masiraju bebe, a starija djeca mlađe. Po povratku odlučila je da svoje iskustvo podijeli sa roditeljima u Americi i osmislila je program koji IAIM instruktori već 35 godina prenose roditeljima u 65 zemalja svijeta.

“McClure je vidjela da se u indijskim porodicama masaža prenosi s koljena na koljeno. To je neka vrsta tradicije”, kazala je Lekić.

– Masažom se majke pripreme na probleme koji ih čekaju –

Nataša Ristić, majka Lane, koja ima malo više od mjesec dana, ispričala je da sa ovom masažom preduhitrite probleme koji se javljaju kod beba u vidu grčeva.

“Divna je stvar što vam na ovaj način nude da zapravo preduhitrite sve te probleme i grčeve koji se javljaju kod beba. Naravno da toga ima i kod mene, kod nas ali u manjem broju. Oduševljena sam ovom prenatalnom uslugom koju nudi ovaj centar jer se majke na sjajan način pripreme na ono što ih čeka”, pojasnila je Ristić.

Sretna je jer ima priliku da nauči masažu koju kasnije može sama da primjenjuje na svojoj bebi.

“Masažu svakodnevno primjenjujem jer je potrebno iz mnogo razlika, ne samo zbog stomaka jer se bebe na taj nači potpuno opuštaju”, ispričala je Ristić.

I Aida Hadžalić jedna je od majki koje se odlučuju za ovu masažu. Majka je dvojice dječaka, od 3,5 godine i dva mjeseca.

“Sa prvim djetetom sam uočila izuzetno dobar učinak masaže stomaka, nogica. Sva djeca, manje više, imaju problema sa varenjem ili sa grčevima. Onda sam se počela zanimati na koji način da ga što pravilnije masiram i da mu olakšam grčeve i bolove. Dakle, sa prvim djetetom smo znali koliko su pozitivni učinci takve masaže”, izjavila je Hadžalić koju smo sreli u centru gdje je dovela i dvomjesečnog sina na ovu novu masažu.

Izrazila je sreću što se u Sarajevu otvorio ovakav centar.

“Radujem se da naučim i sama kako da ga masiram i da mu olakšam te tegobe koje će sigurno nastupiti jer su njemu dva mjeseca i to je nešto što je sigurno ispred mene. A i generalno bih voljela da naučim nešto više o masaži beba”, kazala je Hadžalić.

IAIM obuka za masažu beba je namijenjena bebama do godinu dana i niihovim roditeljima. Namijenjena je i djeci do sedme godine i starijoj, posebno kada se radi o usvojiteljskim porodicama i djeci sa posebnim potrebama.

Najnovije

Federalni registar pedofila stupa na snagu, kome je sve dostupan?

Zakon o posebnom Registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima...