- Advertisement -

Prvi čovjek HDZ-a u Austriji tvrdi: Dario Kordić je nevin, novinari podmeću ustaške zastave na Bleiburgu

Preporučujemo

Predsjednik austrijskog HDZ-a Miroslav Piplica dao je intervju pod naslovom “Bivši kickboksač brani ustaše: Ja sam domoljub!” za austrijski dnevni list Kurier o temi ustaškog derneka na Bleiburgu, oko kojega se ove godine  pobunio značajan dio austrijskog društva, od nevladinih organizacija preko eurozastupnika pa do medija, piše Index.hr.
Piplica smatra da je sve na skupu na Bleiburgu u redu, a što se tiče prošlogodišnjih incidenata za njih optužuje ubačene agente i novinare.
“Prošle godine su smetali neki mladići, koji su htjeli provocirati. Ali i neki hrvatski novinari prokrijumčare takve osobe. Stave nekom mladiću određenu zastavu u ruku i to onda izađe kao vijest u novinama. Problemi uglavnom dolaze izvan kruga komemorativnog skupa.”
Kurier je pitao Piplicu da pojasni svoju izjavu o novinarima, pa je on nastavio:
“Vjerujemo da je sve pokrenuto od nekih nevladinih organizacija u Hrvatskoj koje sve to žele zabraniti. U Hrvatskoj postoji velika razlika između lijevih i desnih političara. Za prave Hrvate je uvijek bilo važno zajedništvo koje nastaje tokom svete mise, tokom odavanja počasti žrtvama”, rekao je Piplica.
“Ratovao bih na strani Austrije”
“Ja sam domoljub i volim svoju zemlju. No živim u Austriji i ako bi Austrija nekad s nekim ratovala, bio bih na vašoj strani”, odgovorio je Piplica na pitanje kako se politički svrstava. On uviđa i da postoji razlika između domoljublja i nacionalizma.
“U nacionalizmu se događaju ekstremne stvari. Protivim se tome. Ovdje u Beču nisam nikad primijetio probleme između Srba, Hrvata i Bošnjaka. Čak i kada igraju nogometne reprezentacije Hrvatske i Srbije, ovdje nema problema”, kaže Piplica.
“Dario Kordić je nevin”
Ističe da već tri godine zapošljava konobaricu koja je Srpkinja, jer “nikoga ne mrzi i sve pozdravlja otvorenom rukom”, no istovremeno osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića opisuje kao “dobrog prijatelja”.
“Napisao sam knjigu o Dariju Kordiću. Mogu garantirati da Kordić nije dao naređenje da se nekoga ubije. Zločini su se dogodili. Neko je morao biti kažnjen. Ali to suđenje je bilo političko. Dario Kordić je nevin sjedio 17 godina u zatvoru”, smatra Piplica, koji dodaje da “nema dokaza Kordićeve krivice”.
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Otvoreno pismo Milanku Kajganiću, V.D. Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić uputio je otvoreno pismo Milanku Kajganiću, V.D. Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne...