Prvi čovjek OSBiH Knežević salutirao pred spomenikom Ratku Mladiću, počast odao i zamjenik ministra Goganović

Preporučujemo

– Danas sam povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, zajedno sa načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnikom Gojkom Kneževićem, na poziv pripadnika Deminerskog bataljona pravoslavne vjeroispovjesti, prisustvovao aktivnosti obilaska crkve Sv. apostola Petra i Pavla u Kalinoviku.

Nakon obilaska crkve, položili smo vijence u spomen na stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te smo uzeli učešće i u vaskršnjem ručku koji su pripadnici deminerskog bataljona organizovali kako bi se zajedno još jednom prisjetili žrtve koju je za nas ljude Gospod podnio – objavio je to zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministra Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović.

- -

Spomenik pred kojim je Knežević salutirao i Goganović zajedno s njim odao počast je zapravo spomenik Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu robiju zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici te za druge ratne zločine.

Zvanično se radi o spomeniku srpskim borcima iz rata devedesetih koji su poginuli na kalinovačkom ratištu. Međutim, spomenik je izgrađen u obliku kape zločinca Ratka Mladića, koji je i rodom iz Kalinovika i poznat je kao spomenik Ratku Mladiću.

Spomenik u obliku kape zločinca Mladića

Veličanje ratnih zločinaca i negiranje ratnih zločina krivično je djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i to nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo njegove izmjene.

- -

Kako će se ovaj čin Goganovića, a naročito Kneževića koji je na čelu Oružanih snaga BiH tumačiti i da li če biti eventualnih sankcija, saznat će se već u narednim danima.
Goganović je na društvenim mrežama jučer podijelio objavu u kojoj je fotografija koja prikazuje sporni čin zamjenika ministra odbrane, načelnika Zajedničkog štaba OSBiH i još nekoliko pripadnika OSBiH.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...