Prvi put u 60 godina prezime Castro neće biti na čelu Kube

Preporučujemo

Formalnim odlaskom Raula Castra s vlasti, Kuba će za sedmicu okrenuti novu, historijsku stranicu, iako će on zadržati kontrolu nad Komunističkom partijom kako bi usmjeravao nasljednika i sačuvao jedinstvo kubanske vladajuće garniture.

Od revolucije 1959. Kuba je iskusila samo jednu tranziciju na vrhu vlasti. Bilo je to 2006., kada je Fidel Castro, savladan bolešću, prepustio palicu mlađem bratu nakon više od 40 godina na vlasti.

- -

Fidel Kastro je deset godina poslije toga i umro, a sada je red da Raul (86) prepusti palicu predstavniku novog naraštaja kojeg će 19. aprila izabrati Nacionalna skupština.

– Kuba će tada doživjeti “ne samo smjenu generacija nego i neizbježan kraj modela “Fidel na čelu”, koji je ponešto izmijenjen, ali ne i napušten tokom predsjedničkog mandata njegovog brata – objašnjava kubanski stručnjak Arturo Lopez Levy, profesor teksaškog Univerziteta “Rio Grande Valley”.

Iako identitet nasljednika braće Kastro još nije potvrđen, njegov pedigre nikako ne može biti ravan onome njegovih slavnih prethodnika.

Nije Castro, nije revolucionar, ni vojnik ili šef partije

- -

Prvi put u 60 godina kubanski predsjednik neće se prezivati Castro, neće biti dio “historijske” generacije iz revolucije iz 1959., neće nositi vojnu odoru i neće paralelno obnašati funkciju prvog sekretara svemoćne Komunističke partije.

Sve upućuje da će nasljednik biti aktuelni prvi potpredsjednik Miguel Diaz Canel, drugi čovjek režima od 2013., čovjek iz sistema koji malo liči na američkog glumca Richarda Gerea. On je za to pripreman.

– On je najmlađi među visokim dužnosnicima, ima dugogodišnje iskustvo, bio je vođa stranke u dvije pokrajine (…) i dobro je integriran u javni život. Gotovo svi misle da će to biti on – istaknuo je kubanski politolog Esteban Morales.

Diaz Canel, koji nema historijski legitimitet, moći će računati na podršku Raula Kastra, koji bi trebao ostati na čelu Komunističke partije do 2021.

On će na toj ključnoj dužnosti moći kontrolirati dio stare garde koja nije sklona ambicioznijim reformama.

– Raul ima iskustvo, liderstvo i poštovanje potrebno da bi mogao savjetovati vladu i učiniti koherentnim politički rad stranke kada je riječ o promjenama koje treba provesti – rekao je Morales.

Manje vlasti u rukama

Novi predsjednik “imat će puno manje vlasti u rukama od Raula ili Fidela Castra (…) Morat će je dijeliti s drugim političkim i vojnim dužnosnicima visokog ranga – smatra Jorge Duany, direktor Kubanskog istraživačkog instituta Univerziteta na Floridi.

– Trebat će im kolektivno vodstvo otvoreno za rasprave – dodao je Arturo Lopez Levi, piše Index.hr.

Najnovije

Ne gledajmo ni prema Istoku ni prema Zapadu, pitajući se kada će pomoć stići, već sami učinimo napor da predstavimo istinu istinom, a suzbijemo...

Teško naći grad u kojem je na jednom mjestu vršeno izdvajanje i obilježavanje stanovništva, kao što je to učinjeno...