Prvi put u historiji Bošnjaci iz Sjeverne Makedonije će imati kandidata za predsjednika države

Preporučujemo

Bošnjački demokratski savez (BDS) kao politička stranka Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji odlučila je da na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za april ove godine kandidira dugogodišnju aktivistkinju za ljudska prava i prava žena, Mersihu Smailović.

Tim povodom u prostorijama stranke u Skoplju danas je održana konferencija za medije na kojoj je predsjednik BDS-a Munir Kolašinac saopćio da ova stranka kandidira Mersihu Smajlović za predsjednicu Sjeverne Makedonije.

- -

“Ovo je historijski trenutak za Bošnjake Sjeverne Makedonije ali i za Bošnjake kao narod u cjelini ma gdje bili”, kazao je predsjednik Kolašinac u izjavi za medije.

On je naglasio da BDS godinama proaktivno učestvuje na makedonskoj političkoj sceni i da je dokazao da manjebrojnije etničke zajednice mogu biti pravi generatori društveno-političkih promjena.

“Njenom kandidaturom za predsjednicu zemlje, mi samo dosljedno radimo ono o čemu mnogi samo pričaju, ali u to nalažost ne vjeruju, a to je da pripadnici manjebrojninih zajednica, sem što imaju pravo glasa, odnosno pravo da biraju, imaju i pravo da budu birani podjednako kao i svi ostali građani u ovom našem lijepom multietničkom društvu”, naglasio je Košalinac.

“Kandidatura Mersihe Smailović je test demokratske svijesti građana i negovanje civilizacijskih vrijednosti upravo zbog činjenice da je ona dio bošnjačke zajednice, ali je ujedno i poslovna žena, ekspert i dokazana aktivistkinja iz oblasti ljudskih prava”, izjavio je Kolašinac.

- -

Biti kandidatkinja za predsjednicu zemlje je velika čast, privilegija ali ujedno i odgovornost, izjavila je Mersiha Smajlović.

“Bošnjaci su uvijek imali dobre i uspješne pojedincе, ali nikada nismo imali kandidata za predsjednika. Sada je za to pravi trenutak. To što sam pripadnica bošnjačke zajednice, ne određuje me u političkom kontekstu i moja borba i program neće biti isključivo u smjeru bošnjačke zajednice, već za sve građane ovog multietničkog i multikonfesionalnog društva. Moj će fokus biti na sve građane zemlje. Smatram da je vrijeme da pravi ljudi budu na pravom mjestu, u pravo vrijeme. Moja ideja je da ova kampanja iznese na površini sve važne probleme građana i da realno i jednostavno odgovorimo na njihova pitanja i ponudimo odgovore na probleme. Danas su političarima usta puna patriotizma, ali za mene je glavni cilj da se svaki jedan građanin osjeti vrijedan naše pažnje, ali i da ostvarimo boljitak na svim poljima življenja. Da mojim izborom za predsjednicu države, zajedno ispišemo historiju ove divine zemlje, jer mi kao građani to i zaslužujemo. Hvala vam i kao što bi mi Bošnjaci rekli, neka nam je hairli i sretno”, naglasila je Smailović.

Mersiha Smailović je rođena u Skoplju. Udata je i majka je dvoje djece. Diplomirala je prava na državnom univerzitetu u Skoplju, a trenutno magisrira u oblasti međunarodnog prava na istom univerzitetu.

Bila je uključena aktivno u nekoliko inicijativa o izmjenama zakona i pravilnika u Sjevernoj Makedoniji.

Svojim humanitarnim radom istakla se u vrijeme izbjegličke i migrantske krize kada je sa humanitarnom organizacijom i svojim prijateljima veoma aktivno radila na pružanju humanitarne pomoći ljudima koji su sa Bliskog istoka prolazili Balkansku migrantsku rutu ili simbolično rečeno “Put spasa”.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...