Prvi Putinov čovjek na Balkanu uprkos sankcijama je ojačao: Kako se Dodik narugao Zapadu

Preporučujemo

U posljednjih nešto više od godinu dana Milorad Dodik, lider SNSD-a i vjerovatno budući predsjednik entiteta RS je uradio sve na podrivanju države. Zabio je prst u oko Zapada branjenjem i koketiranjem sa Vladimirom Putinom, ne skrivajući rusofiliju. Sa Zapada je dobio sankcije koje na terenu ništa nisu promijenile, piše KLIX.

Milorad Dodik i njegova stranka su veliki pobjednici izbora u Republici Srpskoj. Bit će gotovo nezaobilazan faktor kako u entitetu, tako i na državnom niovu. Prošle godine u ovom periodu Dodik je bio u ogromnom naletu antidržavnih poteza.

Usvajao je zakone i odluke kojima odbija zakone BiH, najavljivao secesiju, pokretao proceduru povlačenja iz nekoliko državnih institucija, uključujući i Oružane snage BiH i u konačnici blokirao rad državnog parlamenta i vlade.

Njegov odnos prema BiH, podrivanje mira i Dejtonskog sporazuma završavali su redovno i brojnim izvještajima pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, u institucijama Evropske unije, nevladinih organizacija i tako dalje.

Maksimalno se približio i ojačao saradnju sa mađarskim desničarem Viktorom Orbanom i uz Aleksandra Lukašenka (Bjelorusija) jedini je političar u Evropi koji je opravdavao i branio rusku agresiju na Ukrajinu. Dodik se s Putinom sastao u decembru prošle godine, a potom početkom 2022. te posljednji put sredinom septembra.

U međuvremenu nikada nije prestao kritikovati ambasadore Amerike, Velike Britanije, Njemačke i politiku tih zemalja prema BiH.

Zbog takvog odnosa Dodik je dobio nove sankcije Amerike i sankcije Velike Britanije. Evropska unija je ostala sterilna u pokušaju snakcionisanja Dodika i izuzev jedne njemačke blokade investicije u RS, sve je ostalo po starom.

Dodikova popularnost među građanima RS-a očito nije opala i on je i dalje najveći i ključni politički faktor u RS-u i nezaobilazan u državi. A na državnom niovu je nezaobilazan i zbog čvrste veze i saradnje koju je godinama gradio sa HDZ-om.

Danas Zapad sve manje javno spominje desničarsku i radikalnu politiku Milorada Dodika i SNSD-a. Prave se da ne vide njegov sve vidljiviji otklon i prema Evropskoj uniji, blokade imenovanja njemačkog ambasadora i sve otvoreniji i ponosniji odnos koji gradi s Putinom. Evropa u BiH ima čovjeka koji glorifikuje Vladimira Putina, čovjeka koji je izazvao opći haos napadom na Ukrajinu. Ipak, Zapad izuzev deklarativnih osuda i crnih listi koje na terenu ne mijenjaju stanje ništa ne poduzima da prvog i odanog ruskog čovjeka na Balkanu obuzda.

S druge strane Zapad je mnogo energije uložio u nametanje izbornog zakona, koji se odnosi samo na teritoriju Federacije BiH. Taj izborni zakon će dodatno ojačati HDZ, a koji će sa sobom čvrsto vezati SNSD na državnom nivou. Zapadu je još jedino preostalo da “zamoli” Dodika da bude fin i da ne bude grub prema državi kada nastavi blokirati NATO put BiH, ali i kako najavljuje drugačiji odnos prema EU.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...