Prvi studentski centar Islamske zajednice u BiH

Preporučujemo

Studentski centar Islamske zajednice u BiH smješten u ulici Logavina 75, prostire se na 5.000 metara kvadratnih, a zvanično s radom kreće 1. oktobra 2018. godine. U dom se mogu smjestiti studenti Univerziteta u Sarajevu. Prednost imaju studenti s Fakulteta islamskih nauka.

Dom je organiziran u dva paviljona za studente i studentice sa bibliotekom, čitaonicom, salom za multimedijalne aktivnosti, restoranom, kafeom i prostorijama za rekreativne aktivnosti studenata kao i sportskim terenima.

Osnovan je da pruža podršku smještaja studenata i organizira druge aktivnosti u skladu sa djelatnostima Studentskog centra: edukativne, humanitarne, društveno koristan rad, te pomoć i podrška onima kojima je potrebno. Aktivnosti kojima će se Studentski centar baviti primarno su: organizovanje životnih, radnih i društvenih uvjeta neophodnih studentima za obrazovanje, samoobrazovanje i korištenje slobodnog vremena. Osiguravanje pedagoških i andragoških uvjeta za obrazovanje studenata u saradnji sa odgojno-obrazovnim ustanovama iz kojih dolaze korisnici usluga Studentskog centra IZ u BiH – kaže Muamer Tinjak, direktor Studentskog centra IZ.

Zatim, kako navodi, realizacija programa podrške i dodatne pomoći studentima u savladavanju nastavnog procesa i sticanju obrazovnih i životnih kompetencija, kao što su predavanja i dodatni časovi, nastavne vježbe za pojedine studente i predmete.

Realizacija aktivnosti na proučavanju i ispitivanju obrazovnih potreba studenata i programa međusobne pomoći studenata u savladavanju nastavnih i obrazovnih programskih zadataka. Podrška razvoju i realizaciji programa mobilnosti studenata unutar univerziteta u BiH i svijetu.

– Uspostavljanje i vođenje domske biblioteke i organizovanje bibliotečke djelatnosti, te domske medijateke: internet kluba, laboratorije za učenje stranih jezika, centra za usavršavanje ICT vještina i sposobnosti i sl. Organizacija vjerskog i kulturnog života u Studentskom centru IZ u BiH u cilju zadovoljavanja vjerskih, kulturnih i društvenih potreba kroz organizaciju kulturnih sadržaja kao što su izložbe, promocije, radionice, uspostavljanje muzejskih zbirki i postavki vezanih za historiju BiH, historiju IZ, obrazovanje i sl. – navodi Tinjak.

Također bit će omogućeno organiziranje izdavačke djelatnosti za potrebe studenata u Studentskom centru IZ u BiH, izdavanje studentskih, stručnih i naučnih časopisa, studentskih radova, izdavanje studentskih publikacija, tehničko uređivanje, uvezivanje i printanje studentskih seminarskih, master i doktorskih radova.

Organiziranje naučnih skupova, savjetovanja, diskusija i predavanja o pojedinim naučnim i stručnim pitanjima iz djelokruga rada, te predavanja, tribina i seminara za studente.

– Razvijanje programa i projekata koji podstiču društveni aktivizam i volonterizam, socijalni i humanitarni rad, individualne sposobnosti i afinitetete, promociju obrazovanja, studiranja, studentskog života i promociju Studentskog centra IZ u BiH.

Organiziranje studentskih takmičenja iz različitih obrazovnih oblasti, sportskih aktivnosti studenata i njihovo učešće na sportskim i kulturnim manifestacijama – pojašnjava Tinjak.

Predviđena je i podrška programima socijalne i zdravstvene zaštite, poboljšanju studentskog standarda i sezonskog ili periodičnog zapošljavanja studenata.

Ostvarivanje saradnje sa sličnim studentskim centrima u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa naučnim i stručnim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Rad na usavršavanju metodologije, stručnog rada iz svoje djelatnosti i stručnog osposobljavanja uposlenika.

Najnovije

Dodik: Nećemo imati većinu u NSRS, a Cvijanović i Krišto bi bile tandem u Predsjedništvu BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će kandidati ove stranke za pojedinačne funkcije na predstojećim opštim izborima...