Prvi u BiH: Mostar će imati solarnu elektranu za vlastite potrebe

Preporučujemo

Mostar bi uskoro trebao postati prvi bosanskohercegovački grad koji će preko solarne elektrane proizvoditi struju za potrebe grada, odnosno javne rasvjete i javnih gradskih ustanova.

Solarna elektrana trebala bi biti snage 60 megavata i trebala bi Gradu donijeti značajne uštede. Korištenje potencijala obnovljivih izvora energije u ove svrhe pozdravljaju i energetski stručnjaci, ističući kako ovakvih primjera treba biti više.

Grad Mostar već je izradio projekat sunčane elektrane Mo solar koji je označen kao jedan od najznačajnijih investicijskih projekata u obnovljive izvore energije u Bosni i Hercegovini.

“Neki rokovi koje smo mi sebi zadali je da negdje do ljeta završimo sa svom administrativnom procedurom i negdje na jesen krenemo sa stvarnom izgradnjom takvog jednog energetskog objekta, i to bi trebalo prema nekim našim izračunima nekih 7 miliona maraka prihoda donijeti u budžet grada i sami možete zamisliti šta se sve može napraviti sa tim novcem, od škola vrtića, socijalnih davanja”, kazao je Kordić.

Područje Mostara sa 2300 sunčanih sati godišnje svrstava se u sam vrh solarnog potencijala u Bosni i Hercegovini. U vrijeme globalne energetske krize i masovnih poskupljenja električne energije, stručnjaci iz oblasti energetike pozdravljaju ovakvu ideju i ističu kako bi se u budućnosti trebalo raditi na proširenju kapaciteta elektromreže za što veće iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku

“Iskorištenje prirodnog resursa u funkciji zadovoljenja potreba, evo konkretno Grada Mostara, zaista je nešto što treba pohvaliti i ja vjerujem da je to i moguće realizovati i to u jednom vrlo kratkom roku pa i pronaći izvore finansiranja.”

Gradonačelnik Kordić ističe da se trenutno razgovara sa bankama koje bi finansirale ovaj projekat, a moguće je da će u ovom projektu učestvovati više investitora uz Grad Mostar, piše BHRT.

“Mi ćemo naravno i dalje biti kupac Elektroprivrede i jedne i druge, zavisi o kojem dijelu grada pričamo. Ovaj projekat nije planiran za ličnu potrošnju već bi mi išli u mrežu, iz tog sistema mi kupujemo elektranu energiju i onda se radi izravnavanje računa u periodima kako to dogovorimo”, dodaje Kordić.

Sa elektroprivredama i uz podršku USAID-a, naglašava Kordić, pokrenuta je procedura za izgradnju mikro postrojenja na javnim objektima kao što su škole, vrtići i domovi zdravlja čime bi se smanjila potrošnja električne energije u tim objektima i tako ostvarila ušteda.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...