Putin danas potpisuje odluku o aneksiji: Četiri ukrajinske regije ulaze u sastav Rusije

Preporučujemo

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin održat će danas u Kremlju svečanost na kojoj će prisustvovati brojni ruski zvaničnici, a na kojoj bi se i zvanično trebala potpisati odluka o aneksiji četiri ukrajinske regije u sastav Rusije.

Prema onome što je najavljeno iz Kremlja, Putin bi danas u 14 sati po centralnoevropskom vremenu trebao potpisati dokumente o pripajanju Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u sastav Ruske Federacije.

Uoči ove odluke, Putin je jučer potpisao i dokument u kojem Rusija priznaje nezavisnost Zaporoške i Hersonske oblasti čime je stvorio preduslove za njihovo priznavanje.

“Priznajemo državni suverenitet i nezavisnost regije Zaporožje. Priznajemo i državni suverenitet i nezavisnost Hersonske oblasti. Odluka stupa na snagu danom potpisivanja”, navodi se u ukazu ruskog predsjednika.

Odluci o aneksiji prethodili su referendumi u četiri ukrajinske regije koji su održani od 23. do 27. septembra. Ono što treba naglasiti jeste i činjenica da je međunarodna zajednica pa i sama Ukrajina referendume ocijenila kao nelegalne.

Međutim, iz Ruske Federacije su naveli kako referendumi predstavljaju volju naroda ovih regija te da su apsolutno legitimni s aspekta međunarodnog prava.

Nakon što Putin potpiše ukaz o aneksiji teritorija, uslijedit će naredni koraci do konačnog ulaska ovih regija u sastav Rusije. Nakon potpisa predsjednika, ovu odluku razmotrit će i Ustavni sud Ruske Federacije. Nakon što sud razmotri odluku, ona će se proslijediti ruskom parlamentu gdje će oba doma donijeti konačnu odluku o usvajanju dokumenata.

Nakon što parlament ratifikuje dokumente, oni će se ponovno dostaviti predsjedniku Rusije koji će svojim potpisom ozvaničiti odluku o aneksiji ukrajinskih teritorija u sastav Rusije.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...