- Advertisement -

Putin je odlikovao špijuna koji je osumnjičen da je otrovao Skripalja

Preporučujemo

Drugoosumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u ožujku u Engleskoj odlikovan je za junačko djelo 2014. a odličje mu je dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je istraživački portal Bellingcat.

Osumnjičeni je zapravo 39-godišnji vojni liječnik, zaposlenik ruske vojne obavještajne službe GRU, navodi Bellingcat koji ga je u ponedjeljak identificirao kao Aleksandra Jevgenjeviča Miškina. Britanska policija u rujnu ga je identificirala kao Aleksandra Petrova, jer mu je to ime bilo u putovnici, ali se vjeruje da se radi o pseudonimu.

Tog je čovjeka “odlikovao osobno Vladimir Putin”, izjavili su na tiskovnoj konferenciji u britanskom parlamentu osnivač Bellingcata Eliot Higgins i istraživački novinar Christo Grozev, moguće zbog njegovih aktivnosti na Krimu ili u ostatku Ukrajine.

Oni su se pozvali na fotografiju koja prikazuje ruskog predsjednika kako se rukuje s njim, a koju je baka osumnjičenog pokazivala stanovnicima sela Lojga na sjeveru Rusije gdje je odrastao.

Bellingcat nije pronašao baku nego seljane koji su vidjeli tu fotografiju.

Britansko državno odvjetništvo optužilo je u odsutnosti Petrova i Ruslana Boširova, drugog ruskog državljanina, da su nervnim otrovom “novičok” otrovali Skripalja i njegovu kćer u ožujku u engleskom gradu Salisburyju.

Tužiteljstvo sumnjiči dvojicu ruskih državljana da su u Britaniju ušli pod lažnim imenima. Belingcat je u rujnu identificirao Boširova kao pukovnika GRU-a kojemu je pravo ime Anatolij Čepiga.

Britanska policija još uvijek šuti o stvarnom identitetu dvojice napadača na SkripaljaBritanska policija zasad je odbila komentirati spekulacije o stvarnom identitetu dvojice muškaraca koje krivi za napad na Skripalja.

Bivši ruski špijun i njegova kći Julija pronađeni su u nesvijesti na klupi u Salisburyju i taj je slučaj izazvao najveći val međusobnih protjerivanja diplomata između Rusije i Zapada od hladnog rata.

Skripalji su se oporavili, ali je od posljedica trovanja umrla Britanka koja je kao i njezin partner bila izložena djelovanju otrovne tvari u pronađenoj bočici parfema. Britanska policija vjeruje da su u bočici ruski agenti prokrijumčarili nervni otrov u Veliku Britaniju.

Miškin je rođen 1979. u području Arhangelska na sjeveru Rusije i do septembra 2014. bio je prijavljen u Moskvi na adresi koja je zapravo sjedište GRU-a, piše Bellingcat.

Navodi da je Miškina GRU unovačio dok je studirao na jednoj od ruskih vojnih medicinskih akademija i da je od 2011. do 2018. putovao pod imenom Aleksandar Petrov, uključujući u Ukrajinu i Moldovu.

Rusija odbacuje svaku upletenost u trovanje i tvrdi da su dvojica muškaraca koje Britanija sumnjiči za napad došli u Salisbury razgledati čuvenu katedralu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Mehmedović: Neka Sattler sankcioniše Dodika i Čovića, dosta i njegovog plesa s ruskim balkanskim demonima

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvao je šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna...